4 лют. 2021 17:23

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Спорт
0

153

0

Юна вінничанка вп’яте стала чемпіонкою світу з паратхеквондо

Юна вінничанка вп’яте стала чемпіонкою світу з паратхеквондо

Дівчина перемогла в онлайн-змаганнях, організованих в США, та виборола «золото».


Юна вінничанка вп’яте стала чемпіонкою світу з паратхеквондо

14-річна Дарія Мигулько із Ладижина вп’яте стала чемпіонкою світу з паратхеквондо. Змагання відбулися 30 січня в Сполучених Штатах Америки в режимі онлайн, і дівчина виборола «золото». Тепер юна спортсменка готується до іншого чемпіонату, який відбудеться восени.

Про це йдеться в сюжеті «UA: Вінниця».

Дарія Мигулько тренується в спортивній залі по дві години щонайменше тричі на тиждень. Спершу – розминка, далі – відпрацювання тактики бою. Дівчина займається у категорії «технічних комплексів» – це ведення бою без суперника.

Журналістам розповідає, що займатися паратхеквондо почала три роки тому, а привела її на заняття мама.

«Ніколи не думала, що я зможу тут тренуватись достатньо довгий період часу. І перемагати. Перші тренування мені взагалі давались не дуже. Незвично, незручно, і взагалі. А потім почало виходити все краще й краще» – розповідає Дарія.

Мама-спортсменка Оксана Мигулько каже – довго шукала для доньки центр реабілітації. У дівчини – вродженне лівостороннє ДЦП. Тож коли у місті відкрили спортшколу, відразу записала доньку на заняття.

«Тренер, коли почав розповідати, що скоро будуть змагання, а діти посідатимуть якісь місця, вона сказала: «Все, я більше ходити не буду жодного дня». Дуже вона переживала, як це все буде проходити. Вони тут себе зовсім по-іншому відчувають. Дашка приходить з тренування, і вона стомлена, важко їй. Падає на диван і каже: «Ой, як там добре»», – розповідає Оксана, мама дівчинки.

Юна вінничанка вп’яте стала чемпіонкою світу з паратхеквондо

Нині Дарія Мигулько – п’ятиразова чемпіонка світу з паратхеквондо серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату. У свої 14 має найвищий чорний юніорський пояс у цій категорій. Розповідає – брала участь у змаганнях в понад 30-х країнах світу, зокрема, в Англії, Німеччині, Бельгії, Нідерландах, Португалії та США.

«Я ніколи не думала, що зможу брати участь у змаганнях такого високого класу. Минулого року на Новий рік я загадала, що хочу стати чемпіонкою світу. І ця мрія здійснилась», – посміхається дівчина.

Юна вінничанка вп’яте стала чемпіонкою світу з паратхеквондо - фото 2

Разом з Дарією в залі тренуються ще 15 спортсменів із вадами опорно-рухового апарату. Займається з ними заслужений тренер України Сергій Брушніцький.

«Для того, щоб спортсмен брав участь в міжнародних стартах, у певному віці вони повинні володіти певною кількістю технічних комплексів. Є декілька класів, в яких займаються наші спортсмени, в залежності від важкості їх ураження. В основному, це наші спортсмени, в яких ДЦП. Почали працювати з людьми на візках. До нас ще приєдналися спортсмени з ураженням зору», – розповідає чоловік.

Юна вінничанка вп’яте стала чемпіонкою світу з паратхеквондо - фото 3

Школу східних єдиноборств для людей із вадами опорно-рухового апарату у Ладижині відкрили в 2013-му році. Очільник ГО інвалідів із дитинства «Вікторія» Федір Верещагін розповідає: відкрили школу для реабілітації людей із інвалідністю. Про участь у змаганнях, каже, навіть не мріяли.

«В першу чергу подолати треба спротив батьків. Кожен жаліє свою дитину і вважає, що вона не зможе. Людям з інвалідністю треба вірити в себе. І це – допомога і підтримка друзів, плече старших», – каже голова ГО.

Юна вінничанка вп’яте стала чемпіонкою світу з паратхеквондо - фото 4

Торік вихованці школи здобули 87 медалей на змаганнях з паратхеквондо. Цими вихідними ще один чемпіонат відбудеться у Німеччині. Оскільки він теж проходитиме онлайн, Дарія з тренером уже відправили туди відеоролик з технікою бою.

Юна вінничанка вп’яте стала чемпіонкою світу з паратхеквондо - фото 5



Нагадаємо, минулого року спортсмени з Вінниччини здобули «золото» на всесвітніх змаганнях з паратхеквондо.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, відео – з YouTube-каналу «Суспільне Вінниця»

title