5 лют. 2014 11:13

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:56
Суспільство
0

51

0

Юрій Хорт: Мені казали, що за штурм нам заплатили $500 чи $300. Це дуже дорогий штурм

Юрій Хорт: Мені казали, що за штурм нам заплатили $500 чи $300. Це дуже дорогий штурм

Екс-комендант Вінницької народної ради розповів про свої погляди і про причину захоплення ОДА

 


Юрій Хорт: Мені казали, що за штурм нам заплатили $500 чи $300. Це дуже дорогий штурм

Юрій Хорт (Павленко) - один з комендантів Вінницької народної ради. Здавалося, утримувати приміщення облдержадміністрації він зі своїми людьми готовий був до останнього. Казав, мародерства немає, порядок забезпечують. Та й у самій присутності людей у владній будівлі 24-річний комендант не бачить нічого незаконного - приміщення ж належить громаді. От громада і зайшла. Хтось потім вийшов, а хтось, як от він, залишився.

З Юрієм Хортом спілкувались 29 січня. Тож, можливо, відповіді на деякі питання уже знайшли своє втілення. Так воно, як бачив комендант Хорт, чи по-іншому - судити читачам.

- Чому взагалі штурмували приміщення?

- Будівля Вінницької обладміністрації була взята вінничанами як наслідок невдоволення панування Партії регіонів і її філії на Вінниччині. Відповідно народний гнів переріс у те, що народ зайняв будівлю, і було проголошено Вінницьку народну раду. Приміщення захопили, бо люди вимагали негайних змін, їх не влаштовувало просто звернення облради до Президента. Друга причина: будівлю захопили на загальній хвилі захоплення адміністрацій в Україні. Це фактично відтягування сил працівників внутрішніх справ на периферію, де революція закралась із тилу і вдарила у найболючіші місця. Третій момент - Вінницька народна рада, яка існує поза приміщенням, яке, до слова, належить народу, не є настільки легітимною, як у цьому настільки значному приміщенні, тому це символічний момент.

- Ви вимагаєте відставки губернатора. А кого бачите цій на посаді?

- Людину, яка не є представником Партії регіонів, комуністів, будь-яких кримінальних елементів. Чесну людину. Ви хочете, щоб я назвав конкретні імена і пропонував їх Президенту Януковичу? Я переконаний, що адміністрації мають бути скасовані взагалі. Реальне народовладдя можливе лише там, де голову територіальної громади обирає народ. Конкретних імен називати не буду. Поживемо - побачимо.

- Припустимо, зміниться влада. Яким бачите устрій майбутньої України?

- Я особисто хотів би бачити цю державу правовою. Тут має бути верховенство права, закону, порядку, незалежний суд. У цій державі немає місця для кримінальних олігархічних кланів, має бути повна люстрація влади. Вважаю, що люди, які заплямували себе у попередні роки, у часи цього режиму, ніколи не мають бути допущені до влади. Місцеве самоврядування має бути повністю реформоване, має бути більше повноважень у місцевих громад, ліквідовано двовладдя місцевих адміністрацій. Я вважаю, що у цьому суспільстві має бути здорова мораль, пропаганда спорту, здорового способу життя, а не алкоголізму. Ми повинні будувати якісно нову українську державу, яка буде спиратись на українську молодь з патріотичними переконаннями, тоді ми зможемо чогось досягти.

- А Ви особисто?

- Я особисто за жодних умов не налаштований просто так покинути приміщення обладміністрації. Не бачу у цьому ніякого сенсу. Для чого ми тоді брали його? При тому, що я нічого не втрачаю, це для мене найбезпечніше місце на цей момент. У мене ще "не завершена" справа, за яку мені присудили три роки (йдеться про мітинг проти мігрантів, влаштований у Вінниці. - Авт.).

- Якось ваш тодішній протест проти мігрантів суперечить із Євромайданом, який підтримує європейські цінності, зокрема, і лояльне ставлення до людей інших країн, рас, національностей. Ваші переконання змінились?

- Українська революція, як на мене, уже давно перетнула межу підписання угоди про Асоціацію з ЄС. Щодо моїх переконань, я ніколи їм не зраджую, вони такі ж, як і були. До того ж, якщо бути чітким, я мітингував "за врегулювання імміграційного процесу".

- 25 січня на мітинг під ОДА прийшли кілька тисяч людей у той час як у Вінницькій області проживає 1 млн. 600 тис. А ви говорите "як народ вирішить". Виходить, вас призначили комендантом лише від тих людей, які у той момент прийшли?

- А ви зберіть мітинг проти нас. Якщо порівняти історичні події, то у стародавній Греції була непогана форма народовладдя: збирались активні громадяни і вирішували важливі питання. У них були можливості і час. А раби не брали участі. Якщо більшість не бере участь у прийнятті рішень, то меншість вирішує долю більшості. Не бачу сенсу у закиді "1 мільйон і 600 тисяч".

- Чого ви зайшли в облдержадміністрацію, а не у Вінницьку міську раду?

- Якщо вінничан цікавить це питання, нехай ініціюють групу - можемо сходити і туди. Просто вінничани не зголошувались, не мали такої ініціативи. У вінничан була купа запитань до представників регіонів, Сергія Татусяка й Івана Мовчана. Тому вони відповідно зібрались під ОДА і виникла така ситуація.

- Інтереси кого ви представляєте?

- Я відстоюю інтереси "своїх людей", "своєї охорони". Є люди, які представляють партії "Удар", "Батьківщину"... Я говорю від імені Юрія Павленка, він же - Юрій Хорт. Я безпартійний громадянин України, вільний націоналіст Вінниці. Мене уповноважив народ.

- Чи можете гарантувати, що з-поміж "ваших людей" немає неповнолітніх?

- Люди ходять у масках, тому дуже складно розібратись по трьох дірках і шапці: це діти, чи - ні. А що, раду не мають права відвідувати діти? Гарантувати того, що їх тут немає, не можу. У нічний час усі неповнолітні виводяться з приміщення. Хочу нагадати, що в Українській повстанській армії були діти по 14 років, які були зв'язковими, і я не бачу у цьому проблеми, якщо людина відповідно до своїх вікових можливостей може виконувати посильні функції.

- До лідерів Вінницької народної ради входять представники партій "Батьківщина", "Удар", об’єднання "Свобода". Ви і "ваші люди" повністю підтримуєте їх думку?

- Скільки людей, стільки й думок. Я - з тих людей, яким нічого чого втрачати у цій ситуації, бо у мене одна судимість висить і друга може приліпитись. Хоча зараз ми йдемо разом, у нас різне бачення соціальних питань, тих перетворень, які б я, ми хотіли бачити у нашій країні. Людина-підприємець і людна найманої праці, скажімо, як я, бачимо ці зміни по-різному. Зараз основне питання - зміна влади. Нам не можна сваритись, коли нас чавлять.

- Що це за "служба боротьби з корупцією", "скарбнича служба", "служба урочистих подій", які входять до виконавчого комітету Вінницької народної ради?

- Усе правильно, Вінницька народна рада визначила 11 відповідальних напрямків-служб. Ви ж розумієте, що там, де приносять гроші, харчі, можуть виникнути корупційні моменти, зловживання службовим становищем. Для прикладу, людина мала передати продукти на кухню, а залишила у себе у кишенях. Я вивертаю кишені. Де рахуємо гроші, я чи мій представник - присутні. Стосовно усіх інших служб не можу коментувати, бо займаюсь більше правопорядком.

- Вам платять гроші за штурм ОДА і за те, що зараз протестуєте?

- От мені це подобається (посміхається. - Авт.). Правоохоронці мені казали, що за штурм нам заплатили $500 чи $300. Це дуже дорогий штурм. Я коли почув про це, то запитав: "Де видають? Бо у мене коштів взагалі немає". Я з власного гаманця лише на термінові транспортні не так давно витратив 130 гривень.

- Ви позиціонуєте себе як лідер соціально-національної асамблеї?

- Не є її лідером уже давно, десь з грудня 2012 року, не є навіть її членом. Питання з СНА давно не актуальне. Справа у тому, що СНА розчавили репресіями, хоча на штурмах Банкової час від часу з'являється її символіка.

- Ви курите? П'єте?

- Ні. Ніколи не вживав наркотичних засобів. Не курю і не п'ю, і ніколи не починав вживати.

- Чому називаєте себе Хорт?

- Слово "хорт" має давнє слов'янське коріння.

Уже в неділю біля облдержадміністрації повністю розібрали навіть залишки барикад, напередодні у приміщенні поспіхом фарбували стіни, а чиновники уже приступили до роботи у своїх кабінетах.

За що отримав два роки умовно Юрій Хорт

Юрій Павленко йшов на чолі колони (до 100 людей) під час маршу-рейду проти мігрантів, який проходив 18 лютого 2012 року у Вінниці, під стінами гуртожитків Вінницького медуніверситету, в яких проживають студенти-іноземці. У гаслах звучали слова "жид", "хач", "негри" та інші. Суть зводилася до націоналістичного заклику "Україна для українців".

Навесні 2012 року була порушена кримінальна справа за частиною 1 статті 161 Кримінального кодексу України "Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань". Хорта звинуватили у тому, що він, будучи організатором акції, викрикував дискримінаційні гасла за расовою, національною та релігійною ознаками і закликав учасників до нетерпимості по відношенню до іноземців.

Суд у цьому кримінальному провадженні відбувся 30 грудня. Юрія Павленка визнали винним у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі і засудили до трьох років обмеження волі з випробувальним терміном два роки.

Ще як член Соціал-національної асамблеї Юрій Павленко проводив у Вінниці інші акції. Так, зокрема, у 2011 році була кампанія проти необґрунтованого підвищення ціни на електроенергію та проїзд у громадському транспорті.

18 травня 2012 року у Вінниці планувався марш "Геть педерастів" на знак протесту проти проведення гей-параду у Києві. Організатором акції протесту виступив Юрій Хорт.

На сторінці "Вконтакті" Юрій Хорт вивісив фото, де він з двома автоматами. Його цікавлять сторінки не тільки новинні, як от 1+1 чи Ліга, та розважальні повідомлення, а й таких організацій, як Правий сектор, Антитолерантність, Нацпортал, Революціонер, Адольф Гітлер, Націоналісти без лівизни, Німецька язичницька традиція. У колі інтересів також Шедеври літератури, Артур Шопенгауер та Еріх Фромм.

Ольга Ольхова, Місто

 


0
0