11 черв. 2020 15:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

119

0

З 16-го червня на Вінниччині стартує призовна кампанія. До армії покличуть 800 юнаків

З 16-го червня на Вінниччині стартує призовна кампанія. До армії покличуть 800 юнаків

Їх розподілять до Збройних сил, Нацгвардії, прикордонної служби та служби спеціального транспорту.


З 16-го червня на Вінниччині стартує призовна кампанія. До армії покличуть 800 юнаків

З 16-го червня у Вінницькій області стартує весняна призовна кампанія. Через карантин її терміни переносили. Завершитися вона має до 30 липня. Під час призовної кампанії «Весна – 2020» до армії покличуть 800 юнаків. Майже половина піде служити до Збройних Сил, решта – до Нацгвардії, прикордонної служби та Державної служби спеціального транспорту.

Про це під час брифінгу 11-го червня розповів військовий комісар обласного військкомісаріату Олег Вінницький.

«Що стосується призовної кампанії «Весна – 2020». Згідно з Указом Президента, термін проведення призовної кампанії був на місяць перенесений, але, зважаючи на заходи карантину, які вживаються у Вінницькій області, знову ж таки терміни призову були, в деякій мірі, перенесені. Зважаючи на це, ми розпочнемо призовну кампанію з 16 червня 2020-го року.

Завдання на призов нам визначили – 800 чоловік. З них до Збройних Сил піде служити 386 чоловік, до Національної гвардії – 309, до Державної прикордонної служби – 65 чоловік, а також до Державної служби спеціального транспорт – 40 чоловік.

Якщо говорити про тих юнаків, які будуть призвані до Збройних Сил. Всіх їх призиватимуть до навчальних центрів, і тільки після того, як вони пройдуть «Курс молодого бійця», після того, як приймуть присягу, будуть розподілятися по військових частинах, які входять до складу Збройних сил України. Як і на минулому призові, юнаки, які призиваються на строкову військову службу, до участі в Операції Об’єднаних Сил долучатися не будуть. Після того, як пройдуть навчання в навчальних центрах, будуть розподілені до військових частин та будуть долучатися до несення служби, а також – до бойового навчання, але в пунктах постійної дислокації та на полігонах. До Національної гвардії, до Державної прикордонної служби, а також до Державної служби спеціального транспорту юнаки будуть призиватися безпосередньо до військової частини.

Порядок призову залишається такий же. Законодавство жодних змін за цей період не зазнало. За повісткою громадянин повинен прибути до військового комісаріату, пройти медичну комісії, потім, якщо визнаний придатним, пройти призивну комісію. Після цього направляється в обласний збірний пункт, де проходить контрольний медичний огляд лікарями обласної медичної комісії, і направляється до військових частин або навчальних центрів у складі визначених команд. Перші юнаки будуть доставлені до міста Козятина на обласний збірний пункт 16-го червня, а далі – за планом.

Плануємо завершити призов до 30 липня 2020 року», – розповів військовий комісар обласного військкомісаріату Олег Вінницький.

«Хочу нагадати, що неявка до військового комісаріату для проходження медичної комісії за повісткою перебачена адміністративна відповідальність. Якщо ж юнак, отримавши повістку для відправки на обласний збірний пункт, не з’являється, то він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності, і, за рішенням суду, можуть обмежити його волю строком до трьох років», – додає Олег Вінницький.

Як зазначає військовий комісар, всі призовні заходи відбуваються з дотриманням вимог карантину. Всі юнаки, які з’являються на медичну комісію, навіть якщо вони не забезпечені засоби індивідуального захисту, забезпечуються цим у військових комісаріатах.

«В першу чергу це сімейні обставини: якщо призовник має непрацездатних батьків, неповнолітніх братів і сестер, дитину до 3 років, 2 і більше дітей, а також за станом здоров’я, якщо медичною комісією визначено, що стан здоров’я юнака є непридатним для несення строкової служби. Крім того надається відтермінування для здобуття освіти, або продовження професійної діяльності», – повідомив Олег Вінницький щодо можливості відстрочки військової служби.

Що стосується соціальних гарантій для тих, хто буде призваний до лав ЗСУ та Нацгвардії України на строкову службу, то призовникам виплачується грошова допомога у розмірі 2 прожиткових мінімумів – 4204 грн. Також під час проходження військової служби військовий знаходиться на повному державному утриманні, проживає у військових казармах, забезпечується щоденно триразовим харчуванням, військовою формою та, в залежності від посади, щомісяця виплачується від 350 до 800 грн. При звільненні в запас виплачується вихідна допомога в розмірі 8 посадових окладів. Крім того, проходячи строкову службу, військовий має право на відпустку терміном до 10 календарних днів. Також термін строкової служби зараховується до загального трудового стажу, а робоче місце військового, на період несення служби зберігається.

Стосовно відбору на військову службу за контрактом, то призовникам пропонують укладати контракт на проходження військової служби, але робити це після проходження строкової служби, що дасть змогу юнаку мати реальне розуміння що таке служба у лавах ЗСУ і прийняти виважене рішення. Так, за перший квартал 2020 року на військову службу за контрактом з Вінницької області призвано 411 чоловік, які нині проходять військову службу. За 2 місяці 2 кварталу 2020 року призвано 230 чоловік, з яких 56 жінок.


Вінниця.info, фото - ілюстративне, відео – Вінницької облдержадміністрації

title