15 лип. 2020 12:06

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

100

0

З липня майбутні пенсіонери Вінниччини можуть оформити пенсію дистанційно – пояснення Пенсійного фонду

З липня майбутні пенсіонери Вінниччини можуть оформити пенсію дистанційно – пояснення Пенсійного фонду

Також у фонді розповіли про електронні трудові книжки та черговий перерахунок пенсій з 1-го липня.


З липня майбутні пенсіонери Вінниччини можуть оформити пенсію дистанційно – пояснення Пенсійного фонду

1-го липня в Пенсійному фонді України запрацював новий сервіс «Автоматичне призначення пенсій». Відтепер майбутньому пенсіонеру не потрібно додатково звертатися і особисто відвідувати органи Пенсійного фонду, а можна подати всі необхідні документи дистанційно. Також таким чином можна подати документи заздалегідь, аби у Пенсійному фонді людині автоматично нарахували пенсію в момент, коли вона досягне пенсійного віку.

Про це під час онлайн-брифінгу розповіла начальниця головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Олена Корчака.

«З 1-го липня в Пенсійному фонді запрацював новий сервіс, який має назву «Автоматичне призначення пенсій». Відтепер майбутньому пенсіонеру не потрібно додатково звертатися і особисто відвідувати органи Пенсійного фонду. Хочу зазначити, що це своєрідний прорив у тому сенсі, що послуга «Первинне призначення пенсії» є основною і найважливішою для кожного жителя, який готується стати пенсіонером або вже набув це право. Раніше це був довготривалий та важкий процес. Теперішні технології нам дозволяють, і з 1-го липня ми це здійснили, це значно спростити.

Новий сервіс дозволяє надати всю необхідну інформацію для призначення пенсій, по-перше, завчасно та провести перевірку наявних даних у Пенсійному фонді. Послуга надається засобами веб-порталу Пенсійного фонду з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Користувач, який не є пенсіонером, але планує ним стати (це можна зробити заздалегідь), має зробити декілька кроків:

Найперше – придбати кваліфікований електронний підпис. Сьогодні це зробити не важко.

Друге – зареєструватись на веб-порталі Пенсійного фонду.

Третє – заповнити анкету, яка сьогодні для автоматичного призначення замінює заяву. До анкети долучити скан-копії всіх необхідних документів: документів, які підтверджують страховий стаж, підтверджують право на отримання тої чи іншої доплати до пенсії або право на отримання тої чи іншої пільги. Тобто, весь необхідний пакет відсканувати, долучити до анкети, все це підписати кваліфікованим електронним підписом і відправити до Пенсійного фонду.

За результатами опрацювання анкети-заяви нарахування користувач отримає в момент, коли настане страховий випадок, а саме – набуття права на призначення пенсії за віком. Тобто, коли людині виповниться пенсійний вік. І якщо документи будуть надавати право на достроковий вихід, то це буде пільговий вихід на пенсію, і все це буде враховано. Саме в цей момент пенсіонер отримає інформацію щодо призначення пенсії, щодо дати призначення пенсії і щодо її розміру.

Отримати все це пенсіонер зможе за допомогою повідомлення на веб-порталі, за допомогою мобільного додатку в смартфоні «Пенсійний фонд» або за допомогою смс-повідомлення. Про шлях, яким хоче отримати повідомлення, пенсіонер може повідомити нас заздалегідь.

Особливість цього автоматичного призначення в тому, що пенсіонер жодного разу не повинен з’являтись до Пенсійного фонду особисто.

Цей сервіс є досить зручним. Підтвердженням цьому є те, що за 15 днів повноцінного функціонування автоматичного призначення до нас звернулося 148 осіб, які самостійно подали анкети-заяви. З них 68 осіб – з правом призначення пенсії у липні, а також 18 осіб, право на призначення пенсії у яких з’явиться у 2021-у році.

Чому це важливо? Адже органи фонду можуть зробити попередню перевірку, зробити аудит документів, які необхідні для призначення пенсії. І якщо є якісь зауваження до того чи іншого документу або не вистачає якогось документу, у людини завжди буде час для того, щоб виправити і внести зміни. Ми будемо раді, коли наші майбутні клієнти будуть використовувати такий зручний спосіб для себе, як автоматичне призначення.

Для тих осіб, яких це зацікавило, але вони не мають вдома можливості або не мають кваліфікаційного електронного підпису, таку послугу можна отримати, відвідавши відділення Пенсійного фонду, але з відкладенням.

Тобто, людина, якій до пенсії ще кілька років, може особисто надати документи, подати анкету і стати в чергу на автоматичне призначення в той момент, коли у людини виникне право», – розповіла посадовиця.

«Ще один сервіс, над яким пенсійний фонд працює з початку року і який сьогодні вже повноцінно увійшов в життя наших громадян, – це електронна трудова книжка. Хочу нагадати, що вже в грудні минулого року було прийнято постанову Кабінету Міністрів, яка розробила можливість, зробила шлях, показала порядок, за допомогою якого кожна фізична особа, кожний громадянин, у якого є паперова трудова книжка, може сьогодні зробити її електронною. Для цього потрібно також скористатися деякими шляхами.

Найперший і найпростіший – електронну трудову книжку можна відцифрувати, відсканувавши свою книжку вдома і засобами веб-порталу долучити її до згоди на обробку персональних даних, подати таку заявку до пенсійного фонду. І всі періоди роботи, які є в трудовій книжці, будуть відцифровані, атрибутовані, і трудова книжка буде однією зі складових, яка, в подальшому, буде легко використовуватися для призначення пенсійної виплати. Це для тих людей, в яких сьогодні трудові книжки не задіяні.

Якщо фізична особа сьогодні є найманим працівником і працює в якійсь організації, то таку процедуру може зробити її роботодавець. Кадрова служба або служба персоналу також сьогодні має шлях для того, щоб направити засобами веб-порталу трудову книжку своїх працівників. І ці трудові книжки будуть зберігатися у Пенсійному фонді на електронному рахунку фізичної особи в реєстрі застрахованих осіб до того моменту, коли в людини наступить право на призначення пенсії.

Оскільки сьогодні ми беремо автоматично дані про заробітню плату, починаючи з липня 2000-го року, оскільки сьогодні ми беремо дані з реєстру застрахованих осіб про страховий стаж для людини з 1-го січня 2004-го року, так всі дані, якими сьогодні не володіє Пенсійний фонд, можуть бути доповнені і вже сьогодні підготовлені для того, щоб в момент, коли настане страховий випадок, особа могла, не звертаючись до Пенсійного фонду, написати анкету-заяву і отримати автоматичну виплату пенсій.

Сьогодні сервіс «Електронна трудова книга» також досить популярний у Вінницькій області. Уже майже 2 000 громадян, самостійно чи через роботодавця, скористались такою послугою, і сьогодні їхні книжки оцифровані та атрибутовані. Але переважна більшість – це громадяни, які готуються виходити на пенсію. Хочу нагадати, що таку послугу може отримати будь-який громадянин. Особливо, якщо в нього є періоди роботи до 2004-го року, які потрібно зберегти і потім уже не хвилюватися в момент призначення пенсії», – повідомила Олена Корчака.

Окремо очільниця обласного Пенсійного фонду розповіла про черговий перерахунок пенсій з 1-го липня.

«Липневий перерахунок – це запланований, передбачений перерахунок, який відбувається багато років поспіль двічі на рік. Він передбачений Державним бюджетом на 2020 рік, зміною прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Цей показник є складовою, за якою відбувається обчислення деяких видів пенсійного забезпечення. Цей перерахунок провівся автоматично, без звернення пенсіонерів.

Це досить об’ємний перерахунок, який торкнувся 92% пенсіонерів нашої області. 458 000 пенсіонерів перебувають на обліку в Пенсійному фонді Вінницької області. 390 000 з них торкнувся цей перерахунок. Підвищення отримали 42% пенсіонерів (або 192 000). Загальний розмір підвищення склав 42 гривні.

Перерахунок торкається кожної пенсійної виплати індивідуально. В залежності від того, яка складова в пенсійній виплаті перераховувалася, такий розмір підвищення і відбувся. Він доповнює індексацію, яка відбулася 1 травня. І коли в індексації ми індексували основний розмір пенсії та говорили, що додаткові складові, які обчислюються, виходячи з соціального стандарту, тобто, з прожиткового мінімуму або від розміру мінімальної пенсії, не індексувалися, то якраз зараз підвищення відбулося по тих складових, які обраховуються від прожиткового мінімуму або мінімальної пенсії. І хочу сказати, що розмір мінімальної пенсії сьогодні не може бути нижчий, аніж 1712 гривень. Це на 74 гривні більше, аніж було з початку року», – каже посадовиця.

Загалом, на підвищення пенсій для жителів Вінниччини спрямували 8,4 млн гривень. На сьогоднішній день загальна сума виплат по Вінницькій області щомісячно складає 1 млрд 438 млн гривень.


Нагадаємо, раніше ми писали про перерахунок пенсій з 1-го липня у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму.

З 1-го травня в Україні також провели заплановану індексацію пенсій.

Вінниця.info, фото – ілюстративне, відео – з YouTube-каналу Вінницької ОДА

title