11 листоп. 2020 12:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

145

0

З перших вуст: що змінилось у Козятині та Тиврівському районі за три дні «червоної» зони

З перших вуст: що змінилось у Козятині та Тиврівському районі за три дні «червоної» зони

Люди кажуть, особливо не помітили змін. Але скаржаться на закриття кафе та обмеження роботи ринків


З перших вуст: що змінилось у Козятині та Тиврівському районі за три дні «червоної» зони

Третій день місто Козятин та Тиврівський район на Вінниччині у «чевоній» зоні карантинних обмежень. Решта населених пунктів області залишилися в «помаранчевій». За даними Вінницької ОДА, станом на ранок 11 листопада, на Вінниччині виявили 205 нових випадків захворювання на коронавірус. У Козятинському районі – 24 випадки, Тиврівському – 9.

Аби зрозуміти, як змінилося життя людей, які мешкають на територіях, де від 9 листопада діє «червона» зона, редакція Вінниця.info зв’язалась з ними безпосередньо.

Як зауважують у селі Махнівка, що в 11 кілометрах від Козятина, в їх населеному пункті жодних обмежень.

«Ми до «червоної» зони не увійшли. Лише Козятин. Діти ходять до школи. Садочок працює. Але дуже багато хворих», - зауважує місцева Тетяна.

Серед обмежень які діють у «червоній» зоні – закриття для відвідування місць громадського харчування. Серед переліку кафе та ресторанів у Козятині знаходимо заклад, який написав на своїй сторінці у «Фейсбуці»: «Шановні гості, у зв’язку з посиленням карантину, з 9.11.20 ми зачиняємо заклади на обслуговування гостей, але приймаємо замовлення «з собою»! Сподіваємось, скоро з вами побачитись. Бережіть себе».

Інспектуємо телефоном, чи дійсно це кафе дотримуються правил. Дзвонимо із запитанням, чи можна замовити стіл для бенкету на 12 людей.

«Чесно кажучи, я не можу ні прийняти ваше замовлення, ні відмовити. Толком не знаємо, як будемо працювати найближчим часом. Тому ще толком нічого не пояснили. Про конкретні обмеження повідомлять завтра. Тоді вже можете дзвонити, я вам точно скажу, чи зможемо вас прийняти. Хоч і хочеться працювати, але платити штрафи не хочеться. А так, у нас ситуація у Козятині спокійна», - відповідає журналісту Вінниця.info представниця кафе.

З перших вуст: що змінилось у Козятині та Тиврівському районі за три дні «червоної» зони

Дружина Володимира з Тиврова торгує побутовою хімією та гігієнічними засобами на місцевому базарі. Чоловік зауважує, що місцевий ринок вже почав працювати з 8 до 12 години.

«А плату за оренду не знизили. Вона така сама, як і за повний робочій день. Працювати по кілька годин на день, це дуже не вигідно. Нам закручують гайки. За довгі роки роботи на базарі, ми помітили, що покупців найбільше у обідню пору. Коли у людей перерва. Тепер всі йдуть до магазинів. У нас виторг ще більше зменшується. Одним словом, бідна торгівля. Ажіотажу на закупівлю і так не було. От як порівняно з 2012 роком, коли очікували на кінець світу. Тоді свічки скуповували. А зараз, якщо хтось і бере пачку прального порошку, то по одній. А не десятками. Коли навесні закривали ринки, то видавали двомісячну компенсацію від держави. Нею могли скористатися ті, хто встиг вчасно подати всі необхідні документи. Що стосується того, як змінилося життя у «червоній» зоні. То більше нічим. Хто ходить в масках, хто ні. Транспорт їздить. Я то на приватній машині, але не чув, щоб вводили якісь обмеження. В аптеках також немає ажіотажу. Просто немає натовпу у приміщені. Черга виходить на вулицю. Ціни не піднімаються», - пояснює журналісту Вінниця.info Володимир.

З перших вуст: що змінилось у Козятині та Тиврівському районі за три дні «червоної» зони - фото 2

У селі Сутиски Тиврівського району деякі мешканці навіть не знали, що увійшли до «червоної» зони.

«У нас діти так і не пішли до школи після канікул. Початкові, середні та старші класи на дистанційному навчанні. Транспорт їздить на Вінницю за звичним графіком. Людей багато зранку та ввечері, коли їдуть, або повертаються з роботи. Я близько 11 години їхала до Вінниці, у «Богдані» було з десяток пасажирів. Ранком мати ходила на ринок та купила рибу й м'ясо. В магазинах та аптеках ажіотажу нема, як і черг. До слова, на ринок, до магазину та лікарень, які у нас приймають пацієнтів, запускають лише у масках, рукавичках, після температурного скринінгу та дезінфекції рук. Ціни не піднімали. Люди хворіють», - розповідає Вінниця.info Людмила, мешканка смт. Сутиски.

Новини в зручному форматі в нашому телеграм каналі - https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info