5 трав. 2017 17:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

158

0

З Соборної у центрі Вінниці «виселяють» дитячу бібліотеку, щоб розширити музей української марки

З Соборної у центрі Вінниці «виселяють» дитячу бібліотеку, щоб розширити музей української марки

 Музей української марки у Вінниці займе два поверхи приміщення на Соборній. Для цього виселяють бібліотеку 


З Соборної у центрі Вінниці «виселяють» дитячу бібліотеку, щоб розширити музей української марки

 У Вінниці єдиний в Україні музей української марки ім. Якова Балабана планують розширити за рахунок приміщення, яке здавали в оренду Вінницькій обласній бібліотеці ім. І. Франка.

27 квітня виконком Вінницької міської ради прийняв рішення, яким продовжив договір оренди приміщення на другому поверсі, площею 297,5 кв. м., по вул. Соборна, 24 лише до 31 липня 2017 року. Мова йде про будинок, де розміщується Вінницька обласна дитяча бібліотека ім. І. Франка. 28 квітня виконком надіслав лист на ім’я директора бібліотеки Тетяни Мрищук та повідомив, що оренду вони бібліотеці не продовжать, так як приміщення використовуватимуть для інших цілей.

Таке рішення виконкому викликало негативну реакцію у бібліотекарів та вінничан. В соцмережах з’явився заклик «допоможіть відстояти право дітей на гідні умови для читання, корисного і цікавого дозвілля!». На сайті бібліотеки 4 травня опублікували повідомлення, в якому йдеться, що приміщення в центрі Вінниці стало «ласим шматком» для міської влади.

В мерії зазначають, що будівля, де розміщена бібліотека знаходиться в комунальній власності територіальних громад міста і воно потрібне для розширення музею української марки. Та додають, що рішення обговорювали давно.

«Музею української марки мало місця: велика частина колекції зберігається в США. На момент його створення піднімалося питання щодо збільшення площі. Ми обговорювали це з обласною владою. І те, що обласна бібліотека через три місяці має звільнити частину приміщень не є спонтанним рішенням. Після реконструкції та ремонтів в приміщенні по Соборній розмістять повноцінний Музей української марки. А присутність такого закладу приверне увагу як вінничан, так й гостей міста», - прокоментував кореспонденту «20 хвилин» заступник Вінницького міського голови Сергій Матусяк.

У Вінниці може бути «бібліотечний мітинг»

«Приміщення орендується бібліотекою дуже давно, більше 80 років. У нас дві адреси, тому, що дві частини - Соборна,24 і Соборна,26. Коли зносилася частина приміщення Соборна, 26 для будівництва «Скайпарку», нам міська влада пообіцяла, що поверне приміщення для потреб бібліотеки. Свою обіцянку виконала. Був заключений договір оренди. На сьогоднішній день у нас закінчується термін оренди частини приміщення по вулиці Соборна,26. Подавши всі відповідні документи для пролонгування договору оренди, ми отримали лист-повідомлення про те, що оренда продовжена лише на 3 місяці. По закінченню цього терміну ми змушені звідси вибратися і питання про продовження оренди розглядатися не буде у зв'язку з тим, що приміщення потрібно для громади міста Вінниці.

Площа приміщення, якого нас позбавляють, складає майже 300 квадратних метрів. Тут знаходиться відділ книгозберігання. Фонд бібліотеки складає 120 тисяч книг, 80% з яких знаходяться у відділі зберігання. Це дуже великі стелажі, зайняті книжками. У нас більше 13 тисяч відвідувачів (це лише абонементи).

Тут же знаходиться відділ обслуговування найменших читачів (дошколярики і 1-4 класи), де просто потоком ідуть діти. Зараз книжки коштують недешево, а фінансування у нас на літератури гарне, про нас піклується обласне управління культури. Постійно масові заходи, гуртки - і все безкоштовно.

Наше керівництво вже надіслало чимало листів (щоб не забирали приміщення - ред.). Як мені відомо, голова ОДА і обласної ради розглядають це питання. Ми сподіваємося на позитивний результат», - розповіла кореспонденту Вінниця.info Наталія Корнієнко, головний бухгалтер бібліотеки.

Також в бібліотеці повідомили, що їх відвідувачі готові 10 травня вийти на мітинг під стіни мерії.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gifНагадаємо, перший в Україні музей української марки ім. Якова Балабана відкрили у Вінниці 16 вересня 2016 року на Соборній,26. Там створили окрему колекцію марок для дітей. Музейну колекцію поповнюють новими експонатами та проводять виставки відомих філателістів.

З Соборної у центрі Вінниці «виселяють» дитячу бібліотеку, щоб розширити музей української марки

З Соборної у центрі Вінниці «виселяють» дитячу бібліотеку, щоб розширити музей української марки - фото 2

З Соборної у центрі Вінниці «виселяють» дитячу бібліотеку, щоб розширити музей української марки - фото 3

З Соборної у центрі Вінниці «виселяють» дитячу бібліотеку, щоб розширити музей української марки - фото 4

З Соборної у центрі Вінниці «виселяють» дитячу бібліотеку, щоб розширити музей української марки - фото 5

З Соборної у центрі Вінниці «виселяють» дитячу бібліотеку, щоб розширити музей української марки - фото 6

З Соборної у центрі Вінниці «виселяють» дитячу бібліотеку, щоб розширити музей української марки - фото 7

З Соборної у центрі Вінниці «виселяють» дитячу бібліотеку, щоб розширити музей української марки - фото 8

Вінниця.info