20 черв. 2020 13:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

62

0

За білим халатом – вони звичайні люди: про реалії вінницьких медиків під час пандемії COVID-19. Відео

За білим халатом – вони звичайні люди: про реалії вінницьких медиків під час пандемії COVID-19. Відео

Про реалії вінницьких медиків під час пандемії COVID-19 та умови роботи


За білим халатом – вони звичайні люди: про реалії вінницьких медиків під час пандемії COVID-19. Відео

Пандемія коронавірусу стала найбільш актуальною темою останніх місяців як в Україні, так і у світі. Ми кожного дня вчитуємося у статистику нових вападків та смертей. Влада просить людей дотримуватися карантину, аби уникнути схожих сценаріїв із деякими європейськими країнами. Від коронавірусу не застрахований ніхто. Однак найбільше в зоні ризику ті, хто мають хронічні хвороби а також ті, хто стоїть на передовій – медики.

Щороку, починаючи з 1994-го, в третю неділю червня в Україні відзначають День медика. З цієї нагоди про реалії вінницьких медиків під час пандемії COVID-19, як лікарі не бачать рідних та умови, в яких працюють – в сюжеті журналістів телеканалу «ВІТА».

Ці ексклюзивні кадри не увійшли до жодного із сюжетів. Так знезаражують команду журналістів після зйомки в реанімації лікарні №1. З ніг до голови по кілька разів поливаючи дезрозчином. Спочатку в халатах, потім біокостюмах – стресові відео для тих, хто розуміє, що таке «мокра» апаратура.

За білим халатом – вони звичайні люди: про реалії вінницьких медиків під час пандемії COVID-19. Відео

За білим халатом – вони звичайні люди: про реалії вінницьких медиків під час пандемії COVID-19. Відео - фото 2

Цю процедуру щодня проходять лікарі та медсестри, які по 4-5 годин відпрацьовують зміни із коронавірусними пацієнтами. Робота і без того важка – ламати смертельні плани пандемії, а у спецкостюмах витримати просто нереально.

Такі реалії сьогодення медиків в інфекційних відділеннях, реанімаціях – всюди, де є мінімальна загроза коронавірусу.

«Ми не завжди можемо спілкуватися зі своїми рідними. Тому що коли працюють в палатах медсестри і лікарі з хворими, іноді хочеться приділити їм більше уваги. Хочеться сказати, що не завжди достатньо цього часу, але вони також нас підтримують, вони нас розуміють. Це нам допомагає», – каже зі сльозами на очах Ірина Штодіна, головна медсестра МКЛ №1.

За білим халатом – вони звичайні люди: про реалії вінницьких медиків під час пандемії COVID-19. Відео - фото 3

Медики всесильні і всемогутні, коли вдається провести надскладну операцію чи прийняти важкі пологи, рятуючи і маму, і малятко. Але за білим халатом вони звичайні люди. Підступний коронавірус руйнує навіть їхні плани. Так сталося із медсестрою Марією Райковською. На початку травня вона перенесла коронавірус у важкій формі. З температурою «під 40», на кисневій терапії два тижні вона провела в інфекційному відділенні.

«Це дуже важко. Коли лежиш в палаті, не бачиш, хто до тебе заходить, але знаючи, що в цьому відділенні я працюю 36 рокі. Просто не впізнаєш людей. Важко», – каже Марія Райковська, медсестра інфекційного відділення МКЛ №1.

За білим халатом – вони звичайні люди: про реалії вінницьких медиків під час пандемії COVID-19. Відео - фото 4

Ще два тижні під наглядом сімейного лікаря вдома і всередині червня жінка знову на роботі біля коронавірусних пацієнтів рятує їхні життя. Жінка усвідомлює, що імунітету від коронавірусу немає. І таким відданим своїй роботі медикам – дякують вінничани.

«Щоб трималися. Їм важко. Тому ми їм за це вдячні дуже», «Дякуємо лікарям за те, що лікують нас, рятують наші життя у такий непростий час», «Ми лише зараз зрозуміли, що ця професія справді важлива для нас, для нашого життя».

Облаштовані за останнім словом техніки реанімаційні, діагностичні центри та палати у Вінниці – викликають захоплення. Та краще бути здоровими. І найбільша мрія медиків зараз – щоб люди дотримувалися карантину і тоді не доведеться, як за кордоном, обрати: чиї життя із тисячі рятувати.


Читайте також: Історії пацієнтів, які з коронавірусом потрапили в реанімацію вінницької лікарні

Вінниця.info

title