7 трав. 2018 12:14

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Культура
0

172

0

За останні два роки у центрі Вінниці відкрили 4 нових музеї. Фото

За останні два роки у центрі Вінниці відкрили 4 нових музеї. Фото

 За два роки у центрі Вінниці відкрили 4 нових музеї. Фото


За останні два роки у центрі Вінниці відкрили 4 нових музеї. Фото

 Вінниця кожного року стає все привабливішою для туристів. В місті створюють цікаві локації для дозвілля й відпочинку, реконструюють площі та сквери. Лише з 2016-го в обласному центрі відкрили чотири нових музеї: української марки імені Якова Балабана, музей науки, кав’ярню-музей фотоапаратів «Монокль», музей моделей транспорту.

Музей української марки імені Якова Балабана розпочав роботу у вересні 2016-го. Знаходиться він за адресою вулиця Соборна, 26. Вартість квитка для дорослих – 20 гривень, дітям і студентам – дешевше.

Відвідати музей можна з 10 до 18 години. Вихідний день – понеділок.

У створеній експозиції є екземпляри з лімітованих колекцій, які у світі нині існують тільки в кількох примірниках. Найстаріші марки колекції, гашені в різних українських містах, датовані 1850 роком. Є конверт з поштовим штемпелем – 1830 року.

Вінничани можуть побачити лише 1% від усієї колекції, яку зберіг Олександр Балабан від свого батька. Серед експонaтів є досить цікaві, які свідчать, що Ростов-нa-Дону і Гомель були свого чaсу чaстиною Укрaїни.

Є марка «Проголошення Незалежності Карпатської України 15 березня 1939»; поштові марки Західно-Української Народної Республіки; марки Російської імперії, але гашені українським тризубом.

Батько Олександра Балабана, - Яків Балабан, - був сотником Армії УНР. Народився 1898 р. у селі Писарівка-Волоська біля Ямполя Вінницької області. Після поразки війська УНР брав участь у повстанському русі. Зокрема, брав участь у битвах під Бродами, Крутами, в «Зимовому поході» у 1918 – 1919 рр. Під Крутами, де 300 студентів віддали свої життя у спробі зупинити наступ більшовиків на Київ, він був офіцером артилерійського відділу. Зимовий похід завершився трагічно, коли троє з чотирьох солдатів помирало від тифу, спричиненого виснаженням. Балабан вижив після тифу, але був одним з небагатьох, кому пощастило вціліти. Згодом він емігрував до Чехословаччини. Потім переїхав до Сполучених Штатів Америки, де помер в 80-річному віці.

За останні два роки у центрі Вінниці відкрили 4 нових музеї. Фото

За останні два роки у центрі Вінниці відкрили 4 нових музеї. Фото - фото 2

За останні два роки у центрі Вінниці відкрили 4 нових музеї. Фото - фото 3

У травні 2017-го офіційно розпочав роботу захоплюючий Музей науки. На тисячі квадратних метрах розмістили найрізноманітніші експонати – від «кривих» дзеркал до музичних інструментів та навіть поліцейської «Волги». Тут відвідачам просто і цікаво пояснюють закони фізики, хімії і анатомію людини. На відміну від інших музеїв, до всіх об’єктів можна доторкнутися руками, посидіти і сфотографуватися.

Більше того, найцікавіші експонати можна забрати з собою — замовити та отримати точну копію приладу, щоб мати у себе вдома. Щогодини для малечі і дорослих розпочинається екскурсія. Кожні вихідні та у свята для відвідувачів проводять пізнавальні шоу, що розкривають таємниці природи і техніки.

Розташувався музей на третьому поверсі торгового центру за адресою вул. Оводова,51. Працює з 10:00 до 21:00 без вихідних. Вхід платний - 80-120 гривень. Обмежень у часі відвідування немає.

За останні два роки у центрі Вінниці відкрили 4 нових музеї. Фото - фото 4

За останні два роки у центрі Вінниці відкрили 4 нових музеї. Фото - фото 5

За останні два роки у центрі Вінниці відкрили 4 нових музеї. Фото - фото 6

14 лютого цього року у Вінниці офіційно відкрили унікальну для міста кав’ярню-музей фотоапаратів «Монокль». 32-річний Андрій Карпович власноруч протягом 6 місяців робив ремонт у старому приміщенні, де колись була «Пельменна». Всього в колекції вінничанина 300 раритетних фотокамер, на полицях музею він розмістив – 150.

Знаходиться музей на Соборній 66, біля кінотеатру Коцюбинського. Ви можете скуштувати там кави і печива та безкоштовно роздивитися старовинні фотоапарати. Кожен з них розповідає свою цікаву, неповторну історію, а чашка кави доповнює її своєю теплотою і ароматом.

32-річний лікар травматолог-ортопед Вінницької обласної дитячої лікарні почав колекціонувати старовинні фотоапарати 5 років тому. Перший купив на Центральному базарі за 10 гривень.

За останні два роки у центрі Вінниці відкрили 4 нових музеї. Фото - фото 7

За останні два роки у центрі Вінниці відкрили 4 нових музеї. Фото - фото 8

За останні два роки у центрі Вінниці відкрили 4 нових музеї. Фото - фото 9

Музей моделей транспорту відкрили у Вінниці в квітні. Унікальний в Україні заклад зібрав під одним дахом більше 5 тисяч різноманітних машин, літаків, мотоциклів, автобусів, трамваїв, кораблів, потягів, вантажівок, тракторів… Експонати – як фабричного виробництва, так і ручної роботи.

Музей знаходиться за адресою вулиця Соборна, 64. Працює щоденно з 12 до 21 години. Для дорослих вхідний квиток коштуватиме 20 гривень, для дітей – вдвічі дешевше.

Асистент кафедри автомобілів та транспортного менеджменту Вінницького національного технічного університету Олександр Вдовиченко зібрав унікальну колекцію автомодельок. Транспорт колекціонує близько 45 років. Йому навіть вдалося встановити національний рекорд.

Варто зазначити, що раніше музей працював у інших приміщеннях, проте експозиція була значно меншою і завітати туди можна було лише за попередньою домовленістю.

За останні два роки у центрі Вінниці відкрили 4 нових музеї. Фото - фото 10

За останні два роки у центрі Вінниці відкрили 4 нових музеї. Фото - фото 11

За останні два роки у центрі Вінниці відкрили 4 нових музеї. Фото - фото 12

Читайте також: прогулянка музеями Вінниці. Чим приваблюють туристів і куди екскурсію замовляють наперед.

Вінниця.info