4 лют. 2020 10:32

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

91

0

За рік онкозахворювання діагностували у 6 тисяч вінничан

За рік онкозахворювання діагностували у 6 тисяч вінничан

Загалом в обласному реєстрі перебуває більше 45 тисяч людей, які лікуються від онкозахворювань


За рік онкозахворювання діагностували у 6 тисяч вінничан

Приріст захворювань становить приблизно 2-2,5% на рік. В 2019 році злоякісний онкопроцес діагностували майже в 6 тисяч вінничан. Загалом в обласному реєстрі зареєстровано більше 45 тисяч людей, що лікуються від онкозахворювань. Майже у половини хворих виявляють рак в занедбаних стадіях.

З такою сумною статистикою у Всесвітній день боротьби проти раку поділився головний лікар Вінницького обласного онкологічного диспансеру Володимир Шамрай на сторінці у «Фейсбук».

Лікар наголошує на необхідності своєчасного виявлення онкозахворювання, адже рак – не вирок, а виліковний діагноз. В результаті того, що люди запізно розпочинають лікувати недугу, в 2019-ому році з моменту встановлення діагнозу до 1 року від раку померло 25,85% хворих.

Причин того, що захворювання вчасно не вдається зафіксувати, на думку Володимира Шамрая, декілька.

«Якщо відверто, то доля вини у виявленні онкопроцесів на пізніх стадіях – на колегах із первинної та вторинної ланки. (Нікого не критикую і не перекладаю вину на когось. Просто констатую факт). Сімейні лікарі, медики районних лікарень частіше спілкуються з людьми і мали б запідозрювати хворобу та направляти у спеціалізовані лікарні із необхідним діагностичним обладнанням та профільними фахівцями, для спростування/підтвердження діагнозу. Але через постійні коливання вітчизняної медицини, одні цього не хочуть, другі - не вміють, у третіх - немає можливостей. (Скажете, що говорити кожен може, а які пропозиції щоб змінити ситуацію. Їх я озвучував не раз і детально пояснював, сьогодні скажу коротко – спочатку необхідно повернути диспансеризацію фонової та предпухлинної паталогії, яку відмінив попередній склад МОЗ, аби люди із групи ризику і великою ймовірністю захворіти були під наглядом фахівців, щоб не пропустити розвитку пухлини).

Ще однією проблемою виявлення раку на запущених стадіях є фобії людей, пов’язані із онкологічними захворюваннями. Чому фобії? Бо як ще пояснити, коли люди розуміють, що таке рак, знають наскільки важливе раннє виявлення недуги та вчасно розпочате лікування та все одно нехтують профілактичними оглядами, не йдуть до лікарні навіть, коли болить? Хоча клінічні прояви онкопроцесів починаються на другій-третій стадіях хвороби, коли рак метастазує», - повідомляє лікар в своєму дописі.

Прості обстеження і дослідження, які варто проводити раз на рік, зазначає Володимир Шамрай, і які доступні, в тому числі, в Подільському регіональному центрі онкології, дозволяють вчасно виявити рак та вилікувати його.

Вінниця.info, фото зі сторінки Володимира Шамрая