23 січ. 2020 14:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

86

0

Заборонили ввезення української курятини на територію ЄС – через спалах пташиного грипу на Вінниччині

Заборонили ввезення української курятини на територію ЄС – через спалах пташиного грипу на Вінниччині

Європейська Комісія тимчасово призупинила ввезення з України на територію ЄС м’яса птиці, м’ясної продукції з птиці та термічно необроблених продуктів з птиці.


Заборонили ввезення української курятини на територію ЄС – через спалах пташиного грипу на Вінниччині

Європейська Комісія тимчасово призупинила ввезення з України на територію ЄС м’яса птиці, м’ясної продукції з птиці та термічно необроблених продуктів з птиці. При цьому яйця та яєчна продукція під дані обмеження не підпадають. Такі зміни пов’язанні зі спалахом пташиного грипу, який зафіксували на фермі у Немирівському районі. Разом з тим, українська сторона зазначає, що рішення є «приголомшливо неочікуваним».

Про це повідомляє Держпродспоживслужба України.

«Україна відповідно до міжнародних зобов’язань, як член Світової організації торгівлі (СОТ) та Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ), невідкладно, на випередження повідомила своїх міжнародних торговельних партнерів про виявлення випадку грипу птиці. Українські заходи щодо контролю та ліквідації грипу птиці визнані еквівалентними тим, які здійснюються країнами-членами ЄС.

Враховуючи звіти численних місій з оцінки еквівалентності, результати перемовин та попередніх домовленостей, зазначене рішення ЄС є приголомшливо неочікуваним для української сторони», - зазначають на сайті Держпродспоживслужби.

За оперативними даними станом на 23 січня вся наявна в епізоотичному осередку птиця умертвлена гуманним безкровним методом та спалена (близько 98 тисяч голів). Розпочалися заходи щодо проведення дезінфекційних робіт. З метою встановлення джерела інфекції ведеться епізоотичне розслідування. За попередніми даними ймовірною причиною занесення збуднику грипу в господарства були дикі та синантропні птахи.

Робота з міжнародними торговельними партнерами постійно продовжується. Зокрема, започатковано перемовини з ЄС щодо узгодження позицій із взаємного визнання принципів зонування згідно з міжнародним стандартом МЕБ.

Нагадаємо, 18 січня, на промисловому підприємстві «Хутір», що селі Бугаків Немирівського району, було зареєстровано загибель птиці. Лабораторні дослідження встановили діагноз «грип птиці» типу А, субтипу H 5. Наразі продовжуються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу птиці.

Вінничан закликають не купувати курятину на ринках, а підприємців – забрати з прилавків яйця, придбані у ПП «Хутір».

Вінниця.info