27 черв. 2019 16:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

139

0

Забруднення криниць і річки Рось. Чому відрізнялись коментарі чиновників про стан води

Забруднення криниць і річки Рось. Чому відрізнялись коментарі чиновників про стан води

На Вінниччині внаслідок ДТП забруднено річку. Чому коментарі чиновників відрізнялись


Забруднення криниць і річки Рось. Чому відрізнялись коментарі чиновників про стан води

27 червня під час прес-конференції голова Вінницької ОДА відповів журналістам, чому інформація про стан річки Рось і води в криницях селян Погребищенського району, яка надходила від посадовців була суперечлива.

«В криницях проби води відбирає Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ і проводить дослідження. Дослідження води з річки проводить екологічна інспекція і видає експрес-тести. Детальний аналіз робить потім лабораторний центр МОЗ. Коли раптово відбувся викид, нічого не показало по річці (експрес-тести – ред.). Але ще інспекція зробила замір вище точки, де перекинулось авто і знайшли пестициди. Це говорить, що проблема була присутня і раніше, хоч в меншій мірі. Це пов’язано, з тим, що аграрії розпилюють пестициди і гербіциди. В місцях максимально наближених до річки разом з дощем пестициди потрапляють до річки. Це повинно комплексно розглядатись відповідними службами за тим, що відбувається в руслі річок.

Щодо криниць. Це ґрунтові води. Зараз повторно перевірять якість виконаних робіт по розчистці криниць. Що зроблено, як зроблено, хто воду завозить…», - прокоментував В. Коровій.

Нагадаємо, що 26 червня на сесії Вінницької облради виступив сільський голова Збаржівки Погребищенського району, де сталася екологічна катастрофа. Автомобіль з хімікатами перекинувся у ставок, вода з якого надходить в річку Рось. Олександр Федюк повідомив, що сьогодні рівень забрудненості водогону небезпечними речовинами перевищений у 60 разів. За його словами, всі питання щодо ліквідації надзвичайної ситуації громада вирішує самостійно.

9 червня у селі Збаржівка, Погребищенського району сталася ДТП. Під час транспортування інсектициду (хімічного препарату для захисту рослин від шкідників) автомобіль перевернувся в притоку річки Рось, яка протікає декількома областями – Вінницькою, Київською та Черкаською.

12 червня посадовці повідомили, що в криницях села Збаржівка Погребищенського району вода безпечна, проте в ставку досі фіксують перевищення шкідливих речовин.

Вiнниця.info