19 черв. 2015 13:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Влада
0

82

0

Законопроект «Про місцеві вибори»: У Вінницькій облраді буде не більше 80 депутатів

Законопроект «Про місцеві вибори»: У Вінницькій облраді буде не більше 80 депутатів

 Верховна Рада прийняла за основу законопроект «Про місцеві вибори».


Законопроект «Про місцеві вибори»: У Вінницькій облраді буде не більше 80 депутатів

 18 червня Верховна Рада прийняла за основу законопроект №2831-3 «Про місцеві вибори»

За це рішення проголосував 271 народний депутат з 337 присутніх, проти – 5, утрималися – 19, не голосували – 42.

Всі нардепи з Вінниччини проголосували «за» даний законопроект, окрім Сергія Мельничука з групи Єремеєва «Воля народу», який не голосував.

«Законопроектом пропонується нова редакція закону, який визначає основні засади, організацію і порядок проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів, положення якого також пропонується узгодити з положеннями законів України «Про добровільне об'єднання територіальних громад», «Про місцеве самоврядування в Україні» та законодавчо забезпечити обрання старост», - зазначено в пояснювальній записці до проекту закону.

Законопроектом, зокрема, передбачається, що місцеві вибори будуть проходити за такими виборчими системами:

1) депутатів сільських, селищних рад - зберігається чинна на сьогодні мажоритарна система відносної більшості в одномандатному виборчому окрузі;

2) депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад - за пропорційною виборчою системою з преференціями (вибори в багатомандатному виборчому окрузі, що співвідноситься з територією Автономної Республіки Крим, відповідної області, району, міста, району в місті, за виборчими списками місцевих організацій партій (блоків) з одночасним висуванням кандидатів в територіальних округах, на які поділяється багатомандатний округ);

3) міських голів (міст, кількість виборців у яких дорівнює або є більшою ніж 90 тисяч) - за мажоритарною системою абсолютної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі.

4) сільських, селищних, міських (міст, кількість виборців у яких є меншою ніж 90 тисяч) голів, сільських старост - за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі.

Законопроектом пропонується чітко встановити кількісний склад відповідних місцевих рад, який визначатиметься Центральною виборчою комісією до початку виборчого процесу чергових виборів залежно від кількості виборців, які належать до відповідної територіальної громади, проживають на території області, району, району в місті. Мінімальна кількість депутатів ради – 10 при чисельності виборців до 500, максимальна – 80 депутатів при чисельності виборців понад 1,5 мільйони .

Як відомо, у Вінницькій обласній раді зараз 127 депутатів, у Вінницькій міській раді – 50 депутатів

Територія багатомандатного округу поділятиметься на територіальні округи, кількість яких дорівнюватиме кількісному складу відповідної ради. Тривалість виборчого процесу збережеться - 50 днів.

Законопроектом передбачається можливість утворення на місцевому рівні виборчих блоків місцевих організацій політичних партій.

Висування кандидатів здійснюватиметься місцевою організацією партії (блоком) не більш як по два кандидати в кожному територіальному окрузі. При цьому всі кандидати у депутати, обрані місцевою організацією партії (блоком) в територіальних округах, включаються до єдиного виборчого списку кандидатів.

Голосування відбувається за допомогою бюлетеня, в якому зазначені назви місцевих організацій партій (блоків) та прізвище кандидата, висунутого відповідною місцевою організацією партії (блоком) у цьому окрузі. Виборець має один голос. У разі, якщо реєстрацію кандидата, висунутого в територіальному окрузі, скасовано, виборець має змогу проголосувати за місцеву організацію партії (блок), яка його висувала. Голос виборця вважається одночасно голосом за місцеву організацію партії (блок) та за кандидата, висунутого нею (ним) у цьому територіальному окрузі.

Пропонується встановити диференційований виборчий бар'єр - 5% голосів виборців, поданих за виборчі списки місцевих організацій партій в межах багатомандатного округу, та 7% - для виборчих блоків місцевих організацій партій. Кількість голосів виборців, отриманих місцевою організацією партії (блоком) та кандидатом, висунутим нею (ним) у відповідному територіальному окрузі, визначає рівень особистої підтримки кандидата. Тож залежно від цієї підтримки визначатиметься рейтинг кандидата у виборчому списку місцевої організації партії (блоку).

Розподіл голосів між кандидатами від місцевої організації партії (блоку) здійснюється відповідно до їх черговості у виборчому списку, встановленої рішенням територіальної виборчої комісії на основі рейтингу.

Голова Верховної Ради, колишній мер Вінниці Володимир Гройсман на своїй сторінці в фейсбук зазначив що законопроект передбачає відкриті списки, вибори мерів великих міст у два тури та скорочення кількості депутатів місцевих рад.

Законопроект «Про місцеві вибори»: У Вінницькій облраді буде не більше 80 депутатів

ВИННИЦА.info