30 берез. 2020 15:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

154

0

Закриті труни і дезінфекція: МОЗ опублікувало наказ, як ховати померлих від коронавірусу

Закриті труни і дезінфекція: МОЗ опублікувало наказ, як ховати померлих від коронавірусу

Задля недопущення поширення хвороби під час церемонії прощання в Міністерстві розробили низку вимог


Закриті труни і дезінфекція: МОЗ опублікувало наказ, як ховати померлих від коронавірусу

З початку березня в Україні стрімко зростає кількість захворювань на коронавірусну хворобу COVID-19. Також є перші жертви захворювання. У зв’язку з цим в Міністерстві охорони здоров’я склали список вимог до поховання людей, які померли внаслідок зараження коронавірусом. Відтепер тіла померлих від хвороби треба обробляти спеціальним дезінфекційним розчином, а під час церемонії в одному приміщенні можна знаходитися не більше, аніж одній людині на 10 квадратних метрів.

Розпорядження з новими вимогами опублікували на сайті Вінницького обласного лабораторного центру.

«Відповідно до статті 75 Кодексу цивільного захисту України, розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.03.2020 р. № 338-р «Про переведення єдиної державної системи цивільного захисту в режим надзвичайної ситуації», з метою недопущення погіршення епідеміологічної ситуації під час поховання померлих осіб від коронавірусної хвороби (COVID-19):

1. Встановити, що поховання померлих від коронавірусної хвороби (COVID-19) здійснюється із дотриманням наступних вимог:


  • тіла померлих мають бути оброблені дезінфекційним хлорвмісним розчином та поміщені у непроникний герметичний пакет-мішок;
  • поховання (кремація) тіла здійснюється у щільно закритій труні;
  • при здійснені поховання померлого дозволяється перебувати у приміщенні не більш як 1 особа на 10 квадратних метрів та забезпечити відстань між ними не менше ніж 1,5 м;
  • органи місцевого самоврядування, утворені ними спеціалізовані комунальні підприємства здійснюють облік осіб, які були присутні під час поховання із зазначенням дати і часу перебування: прізвище, ім’я, по-батькові, адреси проживання, контактного номеру телефону.

2. Керівникам робіт з ліквідації надзвичайної ситуації природного характеру в областях, м. Києві довести розпорядження до відома органів місцевого самоврядування відповідних адміністративно-територіальних одиниць», ‒ йдеться в тексті документу.

Розпорядження вже підписав заступник Міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Раніше ми писали, як у Вінниці через карантин змінилися церемонії прощання під час похоронів.

Вінниця.info