7 берез. 2018 13:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

148

0

Закулісся «Аваківської» сесії Вінницької облради, яка не відбулась

Закулісся «Аваківської» сесії Вінницької облради, яка не відбулась

 Закулісся «Аваківської» сесії Вінницької облради, яка не відбулась 


Закулісся «Аваківської» сесії Вінницької облради, яка не відбулась

 7 березня збирали депутатів на позачергову сесію Вінницької облради, аби прийняти звернення до Ради щодо звільнення Арсена Авакова з посади Міністра МВС, створення антикорупційного суду, зміни виборчого законодавства та ухвалення Закону «Про імпічмент Президента». Депутати не зібрались навіть після того як головуючий Ігор Хміль оголосив годинну перерву. Зареєструвалось лише 29 обранців з 84. Сесія не відбулась.

Закулісся «Аваківської» сесії Вінницької облради, яка не відбулась

Одразу після оголошення про те, що сесії не буде, двоє АТО-вців провели виступ з публічною відмовою від президентських нагород.

«Нагорода Президента за участь в АТО – підписався пан Порошенко (показує грамоту - ред). З паном Порошенком я пересікався на Майдані в 2014 році. Потім було АТО, був командиром взводу, всі повернулись живі. Мій побратим з Тернопільщини також отримав таку нагороду від Президента. Він її склав. Підтримуючи своїх побратимів, яких побили на Майдані, я не хочу мати нагороду підписану Президентом. Я міг здати це в військкомат, але там купа паперів, тому віддаю вам, пане головуючий», - сказав старший прапорщик ЗСУ Вільгельм Кройц.

Після цього ще один АТО-вець віддав орден головуючому засідання.

«Прошу, пане головуючий, визначтеся із датою чергового засідання. Бо будемо збирати їх (депутатів - ред.), скажемо так, фізично, і примушувати голосувати», - сказав Петро Канонік, який представився головою спільки ветеранів АТО та АТО-вцем.

Закулісся «Аваківської» сесії Вінницької облради, яка не відбулась - фото 2

Закулісся «Аваківської» сесії Вінницької облради, яка не відбулась - фото 3

Закулісся «Аваківської» сесії Вінницької облради, яка не відбулась - фото 4

Їх аплодисментами з балкону підтримували громадяни, які завжди є учасниками опозиційних мітингів з різних питань – за пенсії для військових, проти встановлення пам’ятника Героям Небесної Сотні, проти створення кладовища…

На сесії був присутній і боєць АТО, а нині посадовець Андрій Грачов. Він відомий своїм відеозверненням «Господин Президент», яке записав в окопах біля Донецького аеропорту у 2014 році, коли наші військові тримали оборону летовища. Сьогодні Грачов не виступав і не вступав у суперечки, але досить емоційно прокоментував події журналісту Вінниця.info.

«Я не знаю людей, які сьогодні виступали на сесії, особливо цікаво, хто чоловік, який заявив, що воював в Донецькому аеропорту (Канонік - ред). В нього нагород більше, як в Брєжнєва. Цікаво, в складі якого підрозділу він воював. На нашій термінології, це називається «клоун ряжений».

Я дивлюсь на це все і жахаюсь. Путіна влаштовує нинішня влада? Я думаю, що ні. Якщо сьогодні в один момент не стане Президента, Глави СБУ, Глави МВС і Командувача Збройних Сил, що в нас буде? Я вам скажу, що буде, я напишу заяву на звільнення і почну воювати проти тих, хто підтримує те, що потрібно сьогодні Росії. Це не погроза, це попередження. Ці люди чітко грають на руку Росії. Є закони, ми за них воювали, їх потрібно дотримуватись. В нас за спиною купа загиблих, купа сімей залишилось без синів, чоловіків, братів. А тут сьогодні що? Прийшли пару і скинули нагороди! Та будь ласка! Це їх антиукраїнська позиція, то який ти АТО-вець після цього? Справжні АТО-вці є, і їх багато. Що буде, якщо вони почнуть з цим боротись?», - говорить А. Грачов.

Закулісся «Аваківської» сесії Вінницької облради, яка не відбулась - фото 5

Після засідання журналісти підійшли до полковника П. Каноніка, якого згадав Грачов, аби уточнити, де він воював та за що отримав нагороди.

«Мене три рази представляли на звання Героя і три ордени. Я з рук Президента від нагород відмовлявся. В мене 50 нагород, 37 відомчих, 5 державних, громадських 5 – 6. Відомчі нагороди від Міністра оборони СРСР, міністра оборони України… З 2014 року – жодної нагороди, бо я відмовлявся її отримувати з рук нинішнього Президента. Я був на самій передовій – Донецький аеропорт. На окупованій території я керував координаційним центром – спільний центр по координації та контролю по припиненню вогню...

Зараз я не в складі ЗСУ, з 2017 року. Я знаходжусь в розпорядженні і водночас очолюю координаційний комітет ветеранських організацій силових структур Вінниці і області», - розповідає військовий…

У цей час з приміщення облради вийшов Андрій Грачов, який те ж запитав полковника, де той воював. Канонік сказав, що він був представником Генерального штабу ЗСУ. Як відбувся короткий діалог, дивіться у відео:

Вінниця.info

title