15 листоп. 2019 14:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

88

0

Залізничний вокзал у Вінниці планують передати в управління приватним підприємцям

Залізничний вокзал у Вінниці планують передати в управління приватним підприємцям

Залізничний вокзал у Вінниці планують передати в управління приватним підприємцям.


Залізничний вокзал у Вінниці планують передати в управління приватним підприємцям

Залізничний вокзал у Вінниці планують передати в управління приватним підприємцям. Така ж ініціатива стосується ще шести вокзалів на території держави. На сайті «Укрзалізниці» повідомляють, що «передача у концесію дасть можливість модернізувати їх інфраструктуру та перетворити ці об’єкти із збиткових на прибуткові».

«Ми дуже довго обговорювали питання щодо концесії вокзальних площ з міністром інфраструктури, урядом України та вже напрацювали механізм такого залучення інвесторів», — сказав голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов.

За його словами, концесія вокзалів дозволить «Укрзалізниці» зняти дуже важкий тягар, пов’язаний з утриманням таких великих соціальних об’єктів.

«На сьогодні вокзали у більшості міст країни — збиткові, і нам необхідно повністю переосмислити систему управління цими об’єктами нерухомості. На жаль, навіть при точковій передачі в оренду об’єктів, наприклад на київському, інших вокзалах, окупність цих об’єктів неможлива. Тому нам необхідно повністю переосмислити систему управління цими об’єктами нерухомості, і найефективнішим механізмом буде державно-приватне партнерство», — констатував він.

Разом з тим заступниця міністраз питань євроінтеграції Олександра Клітіна опублікувала у «Фейсбук» перелік залізничних станції, які хочуть передати в керівництво приватним підприємцям.

1) Харків

2) Дніпро

3) Вінниця

4) Запоріжжя

5) Ивано-Франківськ

6) Хмельницький

7) Миколаів

«У процесі імплементаціі реформи лібералізації залізничного транспорту Обласні адміністрації стануть основними замовниками пасажирських залізничних перевезень, у тому числі соціально значущих. Система фінансування таких перевезень теж суттєво зміниться - крім пасажирів, витрати будуть фінансувати Обласні адміністрації та субсидії з державного бюджету. Концесії вокзалів та потенційно й станцій будуть відігравати важливу роль у цій системі фінансування, так як компенсатором для бюджетних субсидій будуть не тільки прибутки державного залізничного вантажного оператора, а й концесійні платежі. Наприклад у Німеччині платежі до бюджету від концесій залізничних вокзалів та станцій складають щорічно близько 400 млн. євро», - додала чиновниця.

Вiнниця.info