23 лют. 2022 14:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

277

0

Замість картоплі та буряка – трюфеля: на Вінниччині родина взялась вирощувати на городі елітні гриби. Фото і відео

Замість картоплі та буряка – трюфеля: на Вінниччині родина взялась вирощувати на городі елітні гриби. Фото і відео

Майже 500 років тому у Барі про картоплю ще не чули, але вже вирощували та смакували трюфелями


Замість картоплі та буряка – трюфеля: на Вінниччині родина взялась вирощувати на городі елітні гриби. Фото і відео

Ще рік тому Оксана Бас саджала на своєму городі у селі Гайове, що на Вінниччині: моркву, картоплю та буряк. Та цієї весни, виділяє частину ділянки ще й під вирощування трюфеля, який сотні років тому називали грибом за ціною золота. Панянка вирішила відродити культуру та історію рідного краю. Вона дослідила, що з 1540 року, коли неаполітанська принцеса Бона Сфорца заснувала тутешнє місто Бар, у лісах активно почали вирощувати трюфеля, якими ласували вельможі.

«Кілька років тому, ми записували програму «Страва честі» з відомим амбасадором української кухні Юрієм Ковриженко. Колежанками готували наш традиційний бігус по-барськи, а Юрій італійську лазанью. Об’єднували ці дві страви – гриби. Так от, відомий кулінар використовував трюфель. Ми ще з дівчатами жартома спочатку зауважили, що такий інгредієнт… може зіпсувати смак. Адже, знаходили у наших лісах ці трюфелі. Як годиться, спочатку відварювали та смажили, як усі гриби. Але… трюфелі вийшли геть неїстівними. Та Юрій з нас тільки посміявся. Бо виявилося, спосіб приготування цього гриба, той абсолютно інакший. Коли скуштували ту лазанью, то зрозуміли сенс його слів. Ну, і чому трюфеля такі дорогі», - розповідає Оксана Бас.


Відтоді пані Оксана почала вивчати історію трюфелів. І з’ясувалося, коли в Україні ще гадки не мали, що таке картопля, трюфелями з Вінниччини вже смакували вельможі.

«Наше місто Бар, напочатку червня 1538 року заснувала Бона Марія Сфо́рца д'Арагона — дружина короля Сигізмунда I Старого, короля польського, великого князя литовського, руського і жемайтського. За походженням герцогиня Міланська, неаполітанська принцеса, дочка міланського герцога Джан Галеаццо Сфорца та Ізабели Арагонської. Тоді у місцеві ліси завезли трюфель, який вирощували та яким ласували вельможі», - розпочинає з історичного екскурсу Бас.

Оксана займається розвитком зеленого туризму та історичної спадщини Бару та його околиць. З чоловіком придбали сільський будинок. Тут приймають туристів, проводять майстеркласи.

«Я також досліджую стародавню кухню з часів Бони. І мені стало цікавим виростити трюфель. На Вінниччині є такий професійний грибник Олександр Джига. Він професійний агроном, який займається вирощуванням трюфеля. Знає місця, де вони ростуть у лісах Вінниччини. А також їздить закордон до фермерів, які їх вирощують на професійному рівні. Ну, і сам удосконалюється у цьому напрямку. От він і привіз з іспанської провінції Арагон готові саджанці. Я у нього купила два дубочки та стільки ж ліщини. У них мікрований міцелій (насіння грибів) трюфеля», - пояснює Бас.

Замість картоплі та буряка – трюфеля: на Вінниччині родина взялась вирощувати на городі елітні гриби. Фото і відео


Наразі, саджанці, до повного завершення морозів, знаходяться у горщиках, які пані Оксана тримає дома.

«З теплом висадимо їх у ґрунт на городі. Саджанці мають бути один від одного на відстані п’ять метрів. А про перші результати можна говорити лише за 5 років. Наразі, у нас триває трюфельний експеримент. Висаджуємо маленький садочок на городі, який може колись стати гарним бізнесом для наших дітей та онуків», - посміхається Оксана.

Замість картоплі та буряка – трюфеля: на Вінниччині родина взялась вирощувати на городі елітні гриби. Фото і відео - фото 2

Нагадаємо, ми вже писали про те, що вінничанин збирає в лісах області Бургундські трюфеля та готує з них «Олів’є» за рецептом 1897 року.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото надані Оксанною Бас.

title