7 верес. 2021 13:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

214

0

Замовили більше сотні чашок «американо»: Брацлав з’їхалися понад 5000 хасидів

Замовили більше сотні чашок «американо»: Брацлав з’їхалися понад 5000 хасидів

Паломників також очікують на зворотному шляху


Замовили більше сотні чашок «американо»: Брацлав з’їхалися понад 5000 хасидів

У Брацлаві готуються до повернення хасидів. Перед Уманню понад 5000 осіб прибули на Вінниччину наприкінці минулого тижня. Тут відвідали стародавню могилу Натана, який відомий як Реб Носон, учень і писар Ребби Нахмана - засновника династії Брацлавих хасидів.

Зауважимо, цього року з 7 на 8 вересня юдеї відзначають Рош га-Шана. Це їх Новий рік, на який щорічно до Умані з різних країн світу з'їжджаються десятки тисяч хасидів. Щоб помолитися на могилі засновника брацлавського хасидизму рабі Нахмана, який жив у XVIII-XIX століттях.

«А от перед Уманню у них вже склалась така традиція, що спочатку заїжджають у Меджибіж на Хмельниччині, потім у Брацлав до могили Натана, яка тільки й цікавить хасидів у нашому місті. Позавчора їх було дуже-дуже багато. Якщо в Україну прибуло десь з 20 рейсів з паломниками. У нас зупинилося їх не менше п’яти тисяч. Пробули недовго, але сміття залишили чимало. Довелось прибирати та прибирати. У кафе, що знаходиться поряд з єврейським кладовищем, купували лише воду і каву. Якщо води брали мало, то «американо» замовили більше сотні чашок. Чому не замовляли нічого їсти? Бо для того, аби їм щось приготувати, необхідний дозвіл, ну, ніби ліцензію від рабина на кошерну їжу. Іншої вони не вживають. Колись старе кафе, яке також працювало неподалік, мало такий дозвіл. Але нині закрите. Тому хасиди взяли з собою їжу, яку видали у Меджибожі, от ці всі контейнери, пакети і привезли до нас», - розповідає Вінниця.info місцева жителька Руслана.

Не було у Брацлаві хасидів лише минулого року через посилені протиепідемічні заходи з COVID-19.

Могила Натана Штернгарца у Брацлаві для хасидів - це святе місце, вони вірять, що саме тут збудуться всі їх мрії. Філософія даної хасидської релігійної течії полягає в тому, що цадик (мудрець у перекладі) це посланець Бога на землю, він є святим ще за життя, віруючі дотримуються його настанов, а після смерті цадик, за повір’ями, спілкується напряму з Богом.

Хасиди вірять, якщо на могилі мудреця попросити Бога про свої заповітні бажання, то Бог обов’язково їх почує.

Могила Натана знаходиться в Брацлаві на скелястому пагорбі, де відкривається дивовижний краєвид на береги Південного Бугу та старий млин, збудований Яном Солітерманом по проекту відомого архітектора Владислава Городецького.

Цьогоріч до України прибуло близько 30 тисяч хасидів. Як розповідають у Брацлаві, по завершенню Рош га-Шана, коли повертаються додому, зазвичай паломники знову приїздять у Брацлав.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото ілюстративне.