17 лип. 2022 09:43

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

175

0

Заступниця міністра оборони прокоментувала поширене в соцмережах відео з матір’ю загиблої дівчинки у Вінниці

Заступниця міністра оборони прокоментувала поширене в соцмережах відео з матір’ю загиблої дівчинки у Вінниці

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр прокоментувала поширення в соціальних мережах відео з матір’ю загиблої у Вінниці дівчинки внаслідок ракетного удару 14 липня. Також Маляр пояснила, чому створення та оприлюднення подібних фото- і відеоматеріалів загрожує безпеці всієї країни.


Заступниця міністра оборони прокоментувала поширене в соцмережах відео з матір’ю загиблої дівчинки у Вінниці

16 липня журналісти записали «інтерв’ю» з Іриною Дмитрієвою, чия донька загинула внаслідок ракетного удару в Вінниці. Жінка знаходилась в реанімації і певний час не знала про загибель доньки.

Плачучи під час відео, мама загиблої чотирирічної Лізи сказала: «світ просто дивиться, як Україну вбивають».

Поширення відео, із страждаючою від нестерпного морального болю жінки, засудили як глядачі, так і колеги журналістів, які записали та оприлюднили цю розмову. Відреагували на відеоролик і в міністерстві оборони.

Так, заступниця міністра оборони України Ганна Маляр прокоментувала поширення в соціальних мережах відео з матір’ю загиблої у Вінниці дівчинки внаслідок ракетного удару 14 липня. Також Маляр пояснила, чому створення та оприлюднення подібних фото- і відеоматеріалів загрожує безпеці всієї країни.

Приводимо текст заступниці міністра оборони, що опубліковано на її сторінці в Телеграм, повністю:

«Війна як сповідь - показує людину такою якою вона є насправді.

Війна оголює кожного з нас не лиш перед собою, але й в очах всього суспільства.

Відкрились нам з вами за ці місяці повномасштабної війни не лишечесноти та героїзм, а й підлість, боягузливість, цинізм і продажність деяких людей.

Найяскравіше це видно в інформаційному просторі.

Вся моя стрічка ФБ сьогодні обурюється відео з палати жінки, яка втратила дитину під час вибухів у Вінниці. У всіх одне питання - невже це заради лайків зроблено? Хто не бачив - цій жінці показали на телефоні її ще живу донечку і виклали у ФБ реакцію.

Я з такими речами маю справу щодня, починаючи з 24 лютого.

Спочатку я це списувала на необізнаність. Всі ми звикли до тотальної і безмежної свободи слова, тому одразу перемкнутись на воєнні правила безпечності інформації складно.

За цей час:

  • ми провели декілька інформаційний кампаній з поясненнями, текстами і картинками;
  • Головнокомандувач видав наказ про правила інформування під час воєнного стану з яким ми ознайомлюємо кожного журналіста, який отримує акредитацію від ЗСУ, СБУ;
  • була купа ефірів, купа скандалів на цю тему;
  • я особисто зустрілась з десятками блогерів, говорила особисто з багатьма політиками, мерами, головами ОДА про те, що і як варто подавати аби не зашкодити обороні та ЗСУ;
  • регулярно беру участь у зустрічах«офрекордс» з журналістами, продюсерами, воєнкорами - на цю ж тему.

І станом на сьогодні можу вам сказати, що більшість публічнихлюдей та тих, хто професійно займаються медіа, дуже швидко зрозуміли, що зараз інтереси держави та воєнна безпека понад усе. Тому в інформаційному просторі вже значно меншевійськової інформації від цивільних. Сьогодні вже всі знають, що публічні кампанії звільнення полонених можуть зашкодити обміну.Всі знають, що не можна говорити про звільнення населенного пункту допоки ЗСУ там не закріпиться. Всі знають, що заборонено знімати у воєнних госпіталях тощо.

Разом з тим є певний невеликий відсоток людей, якіумовно заради лайків готові зайти в палату до жінки у важкому стані, яка втратила дитину, - і робити вигляд, що вони інформують суспільство про наслідки війни.

Такі люди:

  • оприлюднюють без дозволу Генштабу важливу військову інформацію - бо це перегляди і лайки;
  • нібито відверто інформують про хід справ на фронті, а насправді просто заробляють перегляди і гроші;
  • пишуть, що жінок, якіпершого жовтня стануть на військовий облік, не будуть пропускати через кордон - коли такого рішення просто не існує (але ці заголовки добре читаються);
  • пишуть про якісь неіснуючі "підстави" між Президентом іГоловнокомандувачем - просто тому що ці заголовки читають.
  • Цей список я можу ще довго продовжувати.
  • Для них інформувати людей ціною безпеки держави - це нормально, бо насправді вище за все вони ставлять власний інтерес. Він в кожного з цих людей свій - хтось хоче слави, хтось грошей, хтось в політику збирається, а хтосьсаме такоюпублічною активністю компенсує свій власний страх одягти однострій.

Як вирізнити таких людей і їх дописи чи відео з-поміж інших?

Дуже просто.

Вони на регулярній основі завдають шкоду обороноздатності, проведенню військової операції, підривають моральних дух суспільства, сіють паніку і зневіру або шкодять конкретній людині, як у випадку з жінкою з Вінниці, яка втратила дитину.

Тож, не дивуйтесь і не запитуйте - невже таке можна зробити заради лайків. Можна. Добре, що таких людей серед нас дуже мало. Але вони є і це теж відкриття війни - заробляння публічного капіталу навіть ціною завдання шкоди власній закривавленій державі», - написала Ганна Маляр.

Нагадаємо, 14 липня близько 11.00 години рашисти завдали ракетного удару по Вінниці. Обстріляли густонаселений район.

Російські окупаційні війська завдали ударів крилатими ракетами «Калібр» з підводного човна з акваторії Чорного моря.

За фактом ракетного обстрілу Вінниці відкрито кримінальне провадження та розпочато досудове розслідування.

15 липня у Вінниці та області оголошено Днем жалоби.

Станом на 16.07.22 стало відомо, що кількість загиблих збільшилась до 24 осіб.

17 липня стало відомо, що всі тіла загиблих внаслідок ракетного удару по Вінниці ідентифікували.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info