28 жовт. 2016 11:01

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

231

0

Збитий машиною лелека Ася не зміг полетіти на південь, тепер охороняє вінницький зоодворик

Збитий машиною лелека Ася не зміг полетіти на південь, тепер охороняє вінницький зоодворик

 У вінницькому зоодворику поселився лелека-охоронець


Збитий машиною лелека Ася не зміг полетіти на південь, тепер охороняє вінницький зоодворик

 Понад два місяці у Центральному парку Вінниці разом з охоронцями тутешнього міні-зоопарку патрулювання веде лелека на прізвисько Ася.

«Наприкінці серпня нам принесли коробку, а в ній лежав напівживий лелека. Люди розповіли, що підібрали птаха в одному з районів області. Його збила машина, перебила крило. Ми не благодійна організація, яка приймає від населення хворих тварин. Та коли я глянув на того лелеку, аж серце кров’ю облилося. Він був такий худющий. На ногах стояти не міг. Вирішили його залишити, прооперувати . Коли зв’язалися з ветеринарами, щоб уточнити час для зустрічі, вони нам спочатку порадили пташку погодувати. Ну, якщо буде їсти, то виживе. Якщо ні, то і не варто мучити зайвий раз помираючого. Я миттю поїхав на базар, купив йому півтора кілограми карасиків маленьких. І він їх всі одразу з’їв. Ми зраділи, що має інтерес до життя. Але з операцією вирішили почекати, бо він був занадто слабкий», - розповідає керівник зоодворику Віталій Беденко.

За тиждень лелека оклигав та став виходити на територію міні-зоопарку.

«Спочатку у нього звичайно був шок, чому так багато людей? Тому ми одразу попереджали усіх відвідувачів, щоб його не турбували. Бо він ще був слабкий. На диво, він швидко здружився з усіма жителями нашого зоопарку. То до павичів підійде, то до воронів. Людей вже практично не боїться. З дітьми ладить. Ще й почали помічати, що Ася, а так ми його назвали, почав з охоронцями нести варту уночі. Поки ще було тепло, він чи не до ранку патрулював територію. От така у нас утворилася бригада. До такої компанії ще їжаки приєднувалися. Дуже душевна картина», - продовжує Беденко.

Асі виділили окреме приміщення, де зберігаються овочі для готування тварин.

«Навіть зараз, коли стало холодніше, він кілька разів може вийти вночі. Ну, по-перше, це звісно допомогти охоронцям, перевірити, чи все спокійно на кордоні зоопарку. Ну, і звільнитися від зайвої їжі, яку вже встиг перетравити. Бо Ася у нас чистюля, там де живе, не шкодить», - посміхається Віталій.

У період, коли перелітні птахи пролітали над парком та подавали свій клич, Ася кілька разів намагався злетіти.

«Але диспетчери поки не дають дозвіл на зліт. Це я звісно жартую так. Та знаєте, Ася розуміє, що поки літати не зможе. Він перестав реагувати на курликання. Йому подобається у нас. Він тут повноправний господар. Бо тільки йому дозволено тут ходити без перешкод. Він знає свою територію, ми відкривали ворота, він виходив, але зрозумів, що за периметром зоопарку його може чекати небезпека. Там і собаки, і хтось може задіти. Тому гуляє тільки в зоні свого комфорту. Хтось не вірить , що ми так подружилися з лелекою. Деякі, навіть думають, що він статуетка. Бо Ася любить от так завмерти, і стояти деякий час. Особливо від нашої пташки у захваті діти, які живуть здебільшого у місті. Побачити лелеку для них  рідкість. Особливо, якщо ще зважити на те, що поля у нас останнім часом витравлюють хімією. І лелеки гинуть. Яка буде доля у Асі на наступний рік, поки важко передбачити. Він починає витягати поранене крило. Аби йому буде легше, ми йому підрізаємо крила, щоб не заважали. Можливо, він дуже швидко відновиться та зможе повноцінно літати. Він молодий птах. З цього року народження. Це видно по його зросту та дзьобу. Ну а поки, чекаємо швидкого одужання Асі, він демонструє рекордне поїдання риби. Щоденно, мінімум півтора кілограми може проковтнути. Ми йому почали розбавляти раціон мороженими бичками, бо карасики вже скоро закінчаться. І на радість, лелеці подобається морська риба», - розповів Беденко.

Збитий машиною лелека Ася не зміг полетіти на південь, тепер охороняє вінницький зоодворик 

Збитий машиною лелека Ася не зміг полетіти на південь, тепер охороняє вінницький зоодворик - фото 2 

Збитий машиною лелека Ася не зміг полетіти на південь, тепер охороняє вінницький зоодворик - фото 3 

Збитий машиною лелека Ася не зміг полетіти на південь, тепер охороняє вінницький зоодворик - фото 4 

Збитий машиною лелека Ася не зміг полетіти на південь, тепер охороняє вінницький зоодворик - фото 5

Збитий машиною лелека Ася не зміг полетіти на південь, тепер охороняє вінницький зоодворик - фото 6

Збитий машиною лелека Ася не зміг полетіти на південь, тепер охороняє вінницький зоодворик - фото 7

Збитий машиною лелека Ася не зміг полетіти на південь, тепер охороняє вінницький зоодворик - фото 8

Збитий машиною лелека Ася не зміг полетіти на південь, тепер охороняє вінницький зоодворик - фото 9

Збитий машиною лелека Ася не зміг полетіти на південь, тепер охороняє вінницький зоодворик - фото 10

Вінниця.info