17 квіт. 2019 13:44

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Економіка
0

113

0

Земельний конфлікт на Вінниччині: дві агрофірми судяться за право оренди землі у Хмільницькому районі

Земельний конфлікт на Вінниччині: дві агрофірми судяться за право оренди землі у Хмільницькому районі

Вже кілька років у Вінницькій області два агропідприємства «воюють» за земельні ділянки


Земельний конфлікт на Вінниччині: дві агрофірми судяться за право оренди землі у Хмільницькому районі

Вже кілька років у Вінницькій області два агропідприємства «воюють» за земельні ділянки, які не можуть поділити. Наразі справа дійшла до судів, тож остаточне рішення винесуть лише після довготривалої тяганини.

Мова йде про два сільськогосподарських товариства. Одне з них ТОВ «Щедра нива», яке працює на території Кропивнянської сільської ради з початку 2000-х років. Інше — ТОВ «Овочі Заріччя», прийшло на територію сільської ради у 2016. Тоді ж і почалися перші конфлікти.

За словами директора ТОВ «Овочі Заріччя» Дмитра Корнійчука, як тільки вони почали працювати, голова сільської ради одразу ж викликала поліцію через те, що представники фірми розклеювали оголошення про оренду землі. На його думку, такі дії є псуванням комунального майна.

«Я вважаю, що це було здійснено з метою перешкоджання діяльності нашого товариства в даному селі, оскільки товариство «Щедра нива» побачило у нашому товаристві конкурента і вже втрачало свої монопольні позиції», - пояснив Дмитро Корнійчук.

Не зважаючи на неприємний інцидент, договори з пайовиками, за словами директора підприємства, вдалося укласти. Проте до 2018 року зареєструвати їх не було можливості.

«Після державної реєстрації наших договорів оренди, яка відбулася 16 лютого 2018 року, товариство «Щедра нива» подало позови на їх припинення до суду. Мотивували це тим, що їх договори ще не припинені і продовжують свою дію. Проте програвши судовий спір вони знову подали до суду у грудні 2018 року, мотивуючи тим, що з пайовиками були укладені додаткові угоди. У двох позовах товариства «Щедра нива» суддею Войнаровичем було відмовлено у повному обсязі позовних вимог. Після чого у наступних засіданнях представник ТОВ „Щедра нива“ заявив про перерву у розгляді даних справ після чого, дивним чином суддя Войнаревич задекларував 200 тисяч гривень, а в майбутньому по усіх наших справах було винесено рішення на користь ТОВ „Щедра нива“. Наразі державна реєстрація права оренди нашого товариства не скасована, тому я вважаю, що ми маємо повне право законно працювати на цих земельних ділянках», - розповів директор ТОВ «Овочі Заріччя» Дмитро Корнійчук.

Натомість директор підприємства «Щедра нива» Дмитро Бондарчук переконує, що право на оренду землі має фірма «Щедра нива», що й збираються довести у судах. Натомість позицію конкурентів вважають нечесною.

«Ситуація розпочалася ще у 2016 році, коли тут розпочала свою діяльність компанія „Овочі Заріччя“. Вони спробували домовитися з власниками земельних паїв, які знаходяться на території трьох сіл Кропивнянської сільської ради. Частина людей повірила обіцянкам цієї компанії та заключили договори. Коли вони заключали договори, взяли з людей генеральну довіреність на заключення договорів. Тобто, мали право від їх імені заключати договори. Грубо кажучи, вони не повідомили людям, які документи вони дають. І вийшло так, що у цієї компанії на руках генеральна довіреність. В той момент, коли „Овочі Заріччя“ подали документи, щоб зареєструвати ці договори, незрозуміло яким чином вийшла подвійна реєстрація. У зв’язку з цим, компанія „Щедра нива“ подала до суду та виграла, адже договори були раніше заключені і їх строк не закінчився. Яким чином була здійснена ця реєстрація, це ще питання до реєстратора, який це зробив. Тоді ми організували процес, щоб люди пішли до нотаріуса та відмінили ту генеральну довіреність на основі якої та компанія знову уклала договір оренди. Зараз у нас знову йдуть суди», — пояснив свою позицію директор ТОВ «Щедра нива» Дмитро Бондарчук.

Черговий конфлікт між підприємствами стався тоді коли фірма «Овочі Заріччя» вирішила встановити межі на орендованих земельних ділянках. Саме тоді представники «Щедрої ниви» приїхали на місце події разом з головою сільської ради та викликали поліцію.

«Під час встановлення меж і виконання цієї роботи на поле приїхав директор ТОВ „Щедра нива“ разом з сільською головою. Вони перешкоджали нам проводити роботи та блокували техніку. Ми запропонували їм подивитися усі документи, але вони відмовилися після чого було викликано екіпажі поліції» — розповів директор ТОВ «Овочі Заріччя» Дмитро Корнійчук.

Але пан Бондарчук вважає, що представники «Овочів Заріччя» перш ніж встановлювати межі земельних ділянок, повинні були попередити їх та представників сільської ради. Тоді б не довелося викликати поліцію та й самого інциденту вдалося б уникнути.

«Два чи три тижні тому у нас почався самозахоплення землі. Зазвичай якщо підприємці заходять чи виходять, вони повідомляють землевпорядника сільської ради, плюс колишню організацію, яка цією землею володіла, що ми цю ділянку землі забираємо. Домовилися, приїхали, виставили межі, підписали акт і розійшлися. Але ці товариші не повідомили ні нас, ні сільську раду. Не представили жодну організацію. Сказали: ми найняли, нам виділили. А чи дійсно це їх земля. Вони не надали актів виконаних робіт від організації, а просто взяли поля, які вже підготовлені до посіву з внесеними добривами, перерізали, перековеркали, переорали плугом. Тобто фактично завдавали збитків і підприємству, і людям. Ми викликали поліцію. Вони розбираються. Ми написали заяву» — сказав директор ТОВ «Овочі Заріччя».

У районному відділі поліції про конфлікт між підприємствами знають, проте втручатися у них не можуть, адже за словами начальника, такі спори має вирішувати суд.

«Є конфлікт між двома господарюючими суб’єктами стосовно об’єкту оренди. Спір між господарюючими об’єктами до повноважень поліції вирішувати не входить. До повноважень поліції входить попередження, припинення та розслідування кримінальних правопорушень та адміністративних правопорушень. На даний момент усі звернення, які надходили до Хмільницького відділення поліції, як від підприємства „Щедра нива“, так і від підприємства „Овочі заріччя“, перебувають на розгляді. Розгляд цей не завершений. По завершенню цих розглядів ми можемо надати більш детальну інформацію», — пояснив начальник Хмільницького відділення поліції ГУНП у Вінницькій області Дмитро Руденко.

Що ж до позиції голови сільської ради, то вона переконує, що попри конфліктні ситуації рахуватися необхідно в першу чергу з місцевими жителями, які й надають в оренду підприємствам власні земельні ділянки. Проте й акцентувала увагу на тому, що підприємства, які вже не один рік працюють на території сільської ради, сплачують податки, які надходять до міського бюджету, а також допомагають жителям навколишніх сіл.

«Я гадаю потрібно враховувати думку не підприємств, а враховувати думку людей. На даний час люди передумали і вирішили залишитися в товаристві „Щедра нива“ якщо вони вирішили залишитися в „Щедрій ниві“. Їх до цього ніхто не спонукав, тим більше я не спонукала. Вони самі дійшли до цього висновку», — пояснила голова Кропивнянської сільської ради Ніна Дмитрук.


Конфліктні ситуації вичерпалися, проте обидві фірми очікують офіційних рішень суду, щоб нарешті врегулювати ситуацію згідно з законом. Що ж до ймовірних провокацій чи захоплення землі, то підприємці переконують, що такого не буде. Працюватимуть виключно в правовому полі.

«Наразі ми цією землею не можемо користуватися. Зараз ми не йдемо обробляти ці ділянки. Ми законослухняні громадяни. Нам необхідно виграти суди. Ми дочекаємося цього процесу. Ми чекаємо, коли вони подадуть в Апеляційний суд. Тобто на апеляцію того, що ми виграли суди. В даній ситуації ми розуміємо, що право оренди зареєстровано на них, але ми дочекаємося апеляції і як тільки ми виграємо і рішення набере чинності, тоді ми спокійно зможемо зайти на цю землю», - переконує директор ТОВ «Щедра нива» Дмитро Бондарчук.

title