18 квіт. 2017 14:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

58

0

Земельний конфлікт з Агрономічного на сесії Вінницької облради: одночасні аплодисменти та крики «Ганьба!»

Земельний конфлікт з Агрономічного на сесії Вінницької облради: одночасні аплодисменти та крики «Ганьба!»

Земельний конфлікт з Агрономічного на сесії Вінницької облради: одночасні аплодисменти та крики «Ганьба!»

 


Земельний конфлікт з Агрономічного на сесії Вінницької облради: одночасні аплодисменти та крики «Ганьба!»

 18 квітня на позачергову сесію Вінницької облради прийшли представники ВНАУ та жителі с. Агрономічне. Перед засіданням дві сторони провели пікет під стінами адмінбудівлі, а на сесії, вони мали можливість донести депутатам свої думки та просили вирішити проблему. Кожен – на свою користь. На балконі зібрались дві групи людей - представники ВНАУ та жителі Агрономічного. Всі по черзі кричали «Ганьба!» опонентам та аплодували виступаючим, думку яких підтримували.

«Нас сюди привів крик душі. Тільки почали роздавати землі, тільки почали ми оформляти їх, на наші землі з’явився новий власник – пан Калетник. До нас почали приходити в село студенти з погрозами, з чим завгодно...», - почала жителька с. Агрономічне Вікторія Мазур, але її перебили опоненти вигуками «брехня» та «ганьба».

«Ми, як на базарі, а повинні працювати відповідно до букви закону, бо я змушений буду закрити сесійне засідання», - говорить А. Олійник, щоб втихомирити людей.

«…Студенти почали провокувати жителів нашого села. Люди збурені. По 30–40 років місцеві жителі, які починали з тієї землі, хочуть обробляти цю землю, хочуть жити на цій землі. Це наша земля. В 2016 році нами був затверджений проект землеустрою. Зроблена технічна документація. Ця земля увійшла до меж населеного пункту с. Агрономічне. Півтора роки розроблялась технічна документація. За цей період ні Калетник, ні його представники, ніхто не звертався в сільську раду. Коли затвердили генеральний план, зареєстровано в Держгеокадастрі землі, коли люди почали брати довідки про склад сім’ї і писати заяви на отримання землі, з’явилась ухвала суду.

Кажуть, що студенти там проводять досліди. Які досліди? Там протягом 6 років сіється ріпак і кукурудза. Сіється аграрієм, земля здається в оренду аграрним університетом», - розповідає Вікторія Мазур.   

Потім на захист ВНАУ виступив комуніст Іван Бондарчук. Він вийшов як член спостережної ради ВНАУ.

«Це питання не може бути вирішено в сесійній залі, а вимагає попереднього комісійного рішення, так як земля державна. Державна земля не є священною коровою, вона може передаватись у володіння місцевих громад і далі вирішувати все відповідно до законодавства. На сьогодні ця земля не передана в комунальну власність чи у власність громад…», - почав І. Бондарчук, і йому у відповідь почали кричати, що земля таки передана. Далі комуніст говорив, що ВНАУ один з найкращих вузів країни і студентам потрібна земля, щоб практикуватись. Його вже ніхто не слухав, в залі зчинився галас…

Потім слово надали працівнику колишнього держпідприємства «Дослідний інститут», яке раніше розпоряджалось землями.

«Пройшло розпаювання, роздержавлення земель радгоспів… Наші працівники як не отримували землю, так і не отримують. Коли було «Дослідне господарство», було рішення академії аграрних наук, розпорядженням РДА, Держгеокадастру, ми віддали біля 200 га землі, а місцеві жителі нічого не мають з цього. Ми тоді включили ці землі в межі населеного пункту, тим самим призупинили незаконний розподіл землі. В 2011 році Дослідне господарство було реорганізовано. Правонаступником виступив інноваційний центр «Інституту кормів», якому передано 456 га землі навколо дослідних полів. Це не викликає ні в кого негативної думки і всі з цим погоджуються. Решта землі рішенням сільської ради переведено в комунальну власність, яка повинна використовуватись згідно з генпланом. Яким чином виступає ВНАУ? Адже підставою виникнення права на землю є або державний акт, або договір оренди земельної ділянки. На даний час ні державного акту, ні договору оренди на землю ВНАУ не має. Вони з 2011 року користуються земельними ділянками і не платять навіть орендну плату в сільраду. Так що прошу взяти все це до уваги», - повідомив Микола Яворський.

Депутати вирішили вивчити проблемне питання із землею в Агрономічному. Олійник закрив сесію облради, а дві невдоволені сторони продовжили мітинг під стінами облради.

Вінниця.info

title