6 лип. 2021 16:36

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

363

0

«Жарти з суглобами вам обійдуться дорого!» – травматолог-ортопед у Вінниці розповів, чому біль в суглобах не можна ігнорувати

«Жарти з суглобами вам обійдуться дорого!» – травматолог-ортопед у Вінниці розповів, чому біль в суглобах не можна ігнорувати

Терпіти біль в суглобах дуже небезпечно, адже більшість захворювань опорно-рухової системи мають прогресуючий характер


«Жарти з суглобами вам обійдуться дорого!» – травматолог-ортопед у Вінниці розповів, чому біль в суглобах не можна ігнорувати

Терпіти біль в суглобах дуже небезпечно, адже більшість захворювань опорно-рухової системи мають прогресуючий характер. Навіть звичний ниючий біль перед зміною погоди може бути симптомом серйозної патології.

Лікар травматолог-ортопед лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Володимир Мрищук стверджує, що раннє виявлення причин болю в суглобах допоможе вам їх зберегти. До то ж на ранньому етапі перебігу захворювання можна обійтись консервативним лікування, без операції.

Ми розпитали у Володимира Мрищука, які симптоми мають привести вінничан на прийом до травматолога-ортопеда? Чому не варто звертатись до народної медицини у лікуванні суглобів? Які методи діагностики найкраще підходять для обстеження суглобів? А ще поцікавились методами лікування п’яткової шпори та кісточки на великому пальці ноги. Відповіді фахівця на ці та інші запитання читайте у нашому інтерв’ю.

«Жарти з суглобами вам обійдуться дорого!» – травматолог-ортопед у Вінниці розповів, чому біль в суглобах не можна ігнорувати

З якими проблемами до Вас звертаються вінничани найчастіше? Які симптоми сигналізують про наявність серйозних порушень опорно-рухової системи?

— Найчастіші скарги, з якими звертаються вінничани – біль в плечовому та кульшовому суглобах. Раніше вважалось, що біль в кульшовому суглобі – проблема літніх людей, однак сьогодні, на жаль, з такими скаргами нерідко звертається й молодь.

Причиною болі в суглобах можуть бути інфекційні запалення та ті, що виникають через надмірне фізичне навантаження. Також можуть бути мікротравми, ураження хрящової тканини та ін..

А загалом, причин звернень є дуже багато, бо спектр патологій опорно-рухового апарату дуже широкий та різноманітний. Це можуть бути вродженні та набуті, внаслідок усіляких травмувань, захворювання кісток, суглобів, зв'язок і хребта, м’язових тканин.

Що стосується невідкладної симптоматики, то до фахівця треба звернутись негайно, якщо вам боляче рухатись, з’явився хрускіт в суглобах, біль у спинні та оніміння рук, порушення постави та швидка втомлюваність, ломота в тілі, ниючі болі, пов’язані зі зміною погоди.

Як відбувається профілактичний прийом в травматолога-ортопеда? Чи потрібна пацієнту якась специфічна підготовка?

— Профілактичний огляд не потребує спеціальної підготовки. Травматолог-ортопед вислухає скарги, збере анамнез хвороби та життя, а потім проведе візуальний огляд. Обов’язково оцінюється об’єм рухів людини. Часто при огляді застосовується метод пальпації, це дозволяє лікарю виявити деформації та патології, визначити складність захворювання та знайти його причини. Пацієнту може бути призначена додаткова діагностика, що зрештою дозволить призначити правильну тактику лікування.

Профілактичні відвідування травматолога-ортопеда бажано здійснювати людям, які займаються спортом або віддають перевагу екстремальним видам активного відпочинку, щоб вчасно усунути мікротравми і не допустити можливі подальші проблеми.

Регулярні огляди у травматолога-ортопеда мали б проходити і працівники різних підприємств, де є навантаження на опорно-рухову систему. Однак у списку профоглядів зараз вже немає лікаря травматолога-ортопеда. Це погано, адже потім доводиться лікувати занедбані стани.

В залежності від професійної діяльності пацієнта, варто звернути увагу на ту чи іншу ділянку можливої патології чи травми. Наприклад, у людей, які постійно працюють за комп’ютером часто виникає синдром карпального каналу - сукупність симптомів, пов'язаних зі здавленням серединного нерва в зап'ястному каналі.

Також лікаря травматолога-ортопеда на регулярній основі мають обов’язково відвідувати батьки зі своїми дітьми, бо своєчасне звернення дає можливість виправити патології навіть вродженого характеру. Йти до ортопеда з дитиною необхідно, коли новонароджений має дисплазію кульшового суглоба, кривошию – постійний нахил голови; коли дитина має клишоногість, плоскостопість; якщо при ходьбі вона швидко втомлюється; постійно сутулиться. Ну й звичайно, якщо є скарги дитини на біль в кінцівках, спині або шиї.

«Жарти з суглобами вам обійдуться дорого!» – травматолог-ортопед у Вінниці розповів, чому біль в суглобах не можна ігнорувати - фото 2

Які методи лікування застосовуються при п’ятковій шпорі та Hallux valgus (кісточка на великому пальці ноги)?

— Взагалі-то такого діагнозу як п’яткова шпора – не існує, він звучить як підошовний фасциїт. Для початку треба зменшити навантаження на ногу, використовувати ортопедичні устілки та правильне взуття. Патологія усувається ударно-хвильовою терапією. Оперативне втручання в такому випадку проводиться вкрай рідко, за мою лікарську практику я ще не бачив жодного фасциїту, який би потребував операції.

До речі, через п’яткову шпору страждає дуже багато вінничан. А з’являється вона через надмірне навантаження на стопу, а також через використання плаского взуття, як от гумові капці, де немає потрібного 2-3-х сантиметрового каблука, або навпаки – каблук надто високий. Також появу підошовного фасциїту провокують вікові зміни, надмірна вага, діабет, вагітність, травми.

Лікування Hallux valgus може бути тільки оперативним. Та найчастіше пацієнту достатньо правильного взуття з ортопедичною устілкою. Воно розвантажує передній медіальний відділ стопи, що дозволяє зменшити або усунути повністю болі та дискомфорт у пацієнта. Водночас, прогресування захворювання пригальмовується. Але вирівняти цю деформацію можливо лише оперативним шляхом. Ніякі корекційні фіксатори, вкладки, масажі, мазі, таблетки не допоможуть.

Майже завжди кісточка на великому пальці ноги передається генетично. Також вона може з’явитись при травмуванні стопи. Ця проблема прогресує при носінні вузького взуття та взуття на високому каблуку.

Які методи діагностики Ви найчастіше використовуєте у своїй роботі?

— Найчастіше в роботі травматолога-ортопеда допомагає рентгенографія, вона дозволяє оцінити стан кісткової тканини та суглобових поверхонь. Є кістки, які мають складну форму й роздивитись всі нюанси можливо лише за допомогою комп’ютерної томографії.

Взагалі, «дивитись» суглоби найкраще через МРТ або КТ, або разом, якщо це якась внутрішньо-суглобова патологія.

МРТ дуже добре візуалізує м’яку тканину суглобу. Завдяки цьому дослідженню можна помітити набряк кісткової тканини. Це дужеважливо. Наприклад, можна побачити асептичний некроз на 1-й стадії. Це захворювання має прогресуючий характер й може призвести, грубо кажучи, до виникнення значних дефектів хряща і швидкого прогресування артрозу. І коли ми помічаємо цей стан на рентгені або на КТ, то тут вже треба оперувати. Рання діагностика дозволить обмежитись консервативним лікуванням й воно буде ефективним.

УЗД-обстеження використовуються травматологом-ортопедом для діагностики м’яких тканин.

Чому починають боліти суглоби і як їх лікувати? І чи можна застосовувати народну медицину?

— Якість тканин суглобів (хрящ, навколосуглобові зв’язки, навколосуглобові сухожилки, меніски), не відповідають навантаженням, які людина щоденно отримує. Міцність та еластичність цих тканин втрачаються. Тому суглоби й починають боліти. Найчастіше біль в суглобах з’являється з віком, надмірна вага теж являється провокуючим фактором.

Лікування болю в суглобах залежить від причини їх виникнення, а це стане зрозуміло після відповідної діагностики.

Є біль в суглобах, яку не можна терпіти й при її появі, варто одразу звертатись до травматолога-ортопеда. Це, наприклад, ситуація, коли біль в суглобі з'явився в результаті травми, вона супроводжується сильним набряком і деформацією контурів суглоба. Ці симптоми можуть вказувати на наявність вивиху суглоба або перелому кістки. Якщо болі в суглобах супроводжуються підвищенням температури тіла або іншими симптомами (висип на шкірі, кон'юнктивіт і т.д.) – сигнали серйозних патологій. Не можна відкладати візит до лікаря, якщо сильні болі в суглобах, не проходять при прийомі знеболюючих засобів. Також якщо болі в суглобах не проходять самостійно протягом тижня і їх причина вам не відома – терміново йдіть на прийом до травматолога-ортопеда.

Наполегливо рекомендую при появі перших симптомів одразу йти до лікаря. Адже жарти з суглобами вам обійдуться дорого. На жаль, чимало вінничан намагаються вирішувати проблему з суглобами за допомогою різних народних методів лікування. Це призводить лише до ускладнення ситуації. В результаті, доводиться мати справу із занедбаними станами, яким вже не зарадиш консервативним лікуванням, доводить оперувати, замінювати суглоби. Не варто застосовувати натирання, трав’яні відвари, мазі, масажі, адже таким чином ви лише блокуєте симптоми, захворювання ж продовжує розвиватись. Чого тільки не придумують люди: і розпарюють суглоби, і прикладають лопухи, і уринотерапією лікуються… Все це немає ніякого сенсу. Все одно доведеться йти до лікаря. Але дорогоцінний час буде втрачено.

«Жарти з суглобами вам обійдуться дорого!» – травматолог-ортопед у Вінниці розповів, чому біль в суглобах не можна ігнорувати - фото 3

Чи правда, що літнє взуття з пласкою підошвою може шкодити стопі?

— Взуття – це захист наших стоп, а літнє взуття з пласкою підошвою практично не захищає їх, а від так не допомагає їм переносити фізичні навантаження. Ходьба – це теж навантаження на наші стопи, причому значне: носити 60, 70, 100, 150 кг – не легко. Правильне взуття допомагає нам рівномірно розподілити вагу тіла на стопи, а от літнє взуття з пласкою підошвою ніякої підтримки не надає. Тому так, таке взуття можна назвати шкідливим для ніг, особливо, якщо воно немає супінатора та хоча б двосантиметрового каблука (він може бути невираженим, як в кросівках, але має бути). П’ятка повинна знаходитись на пару сантиметрів вище від носка.

При носінні взуття з пласкою підошвою йде посилене навантаження на сухожилки та зв’язки, а вже потім на суглоби. Звідси й проблеми з так званою «п’ятковою шпорою» (підошовний фасциїт- ред.), а ще таке літнє взуття може провокувати тенденіти та ахілобурсити.

Найскладніший випадок у Вашій лікарській практиці?

— За 11 років лікарської практики було чимало складних ситуацій. Для мене складний випадок – це коли треба терміново приймати рішення. Певно ніколи не забуду випадок, коли в обласну дитячу лікарню привезли 3-річну дитину із рубленою травмою руки. Рука хлопчика потрапила до електром’ясорубки й пальці вже були вже на виході. Тобто фізично вона вже не могла далі пройти, бо згин кисті вперся в горлечко м’ясорубки. Тут на прийняття рішень були лічені хвилини, не було можливості з кимось порадитись. Треба було негайно оперувати дитину аби по-максимуму зберегти йому руку та її функціональність.

Навіть найважчу ортопедичну операцію можна розпланувати, порадитись з колегами, зрештою, відмовитись від неї, якщо вважаєш, що це буде тобі не під силу. Адже є лікарі, які мають, в тому чи іншому конкретному випадку, більше практики.

А от такі травмування вимагають миттєвої реакції й застосовування всієї бази знань максимально ефективно.

Приймає лікар травматолог-ортопед Володимир Мрищук в лікувально-діагностичному центрі «Меділюкс», вул. М.Литвиненко-Вольгемут, 5. Записатись на прийом можна за телефоном: 0 800 33 01 30.