26 лип. 2021 14:33

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

893

0

Житель Крижополя у садовому ставку вирощує прісноводних «лобстерів» та велетенські мідії. Фото і відео

Житель Крижополя у садовому ставку вирощує прісноводних «лобстерів» та велетенські мідії. Фото і відео

Нині склав навіть меню з різними стравами, які з них можна приготувати


Житель Крижополя у садовому ставку вирощує прісноводних «лобстерів» та велетенські мідії. Фото і відео

Ігор Садовий з містечка Крижопіль, що на Вінниччині, кілька років тому створив у своєму садку ставок. Той займає території на три сотки, а завглибшки 2,5 метри. У ньому розводить окрім риби ще й мідії «беззубки» та раків. Якщо найбільший молюск за три роки заважив 800 грамів, то за сім років він також виростив рака, який ледь поміщається вздовж його руки.

Житель Крижополя у садовому ставку вирощує прісноводних «лобстерів» та велетенські мідії. Фото і відео

«Загалом, розведенням риби та раків я зацікавився з 15 років тому. Адесять тому, коли їздив на рибалку до села Глибочок, наловив ще й зо два десятки місцевих мідій. Запустив їх у місцеві ставки. І за кілька років їх вже можна було збирати сотнями. Торік чи не всі загинули, бо в ставки потрапила хімія, і разом з дощами. Мідії дуже чистоплотні, тому не змогли вижити. Нові «оселив» у ставку, який створив у своєму саду. Вагу в середньому вирощені мною мідії мають 500-700 грамів кожна. Найбільше, що у мене виросло заважило на 800 грамів. Для того, щоб вони росли, були здорові, живлю їх кальцієм. Використовую вапнякові блоки, з яких проводять будівельні роботи. Це виключно екологічно чистий матеріал», - розповідає Вінниця.info пан Ігор.

Житель Крижополя у садовому ставку вирощує прісноводних «лобстерів» та велетенські мідії. Фото і відео  - фото 2

У цьому ж ставку чоловік розводить гігантських розмірів раків.

Житель Крижополя у садовому ставку вирощує прісноводних «лобстерів» та велетенські мідії. Фото і відео  - фото 3

«Ось на цій фотографії рак, якому сім років. Є ще кілька, але вже менших розмірів. Це у мене «робоче стадо». Їх не виловлюю, а тримаю для репродукції. І, як бачите, у ставках можна вирощувати прісноводних «лобстерів». Хоч існує така думка, що раки «падальники», я їх годую вареною кукурудзою та водоростями», - продовжує Садовий.


Ігор зауважує, як колишній професійний спортсмен, він займався спортивною атлетикою, харчові якості прісноводних молюсків оцінив одразу. Нині склав навіть меню з різними стравами, які з них можна приготувати.

«Мідії мають багато білка. А ще, потужний афродизіак. Але, якщо по різному їх готувати, то й на присмак у них буде абсолютно різний. До прикладу, якщо з ними зварити уху, то м'ясо нагадує ракові хвостики. Якщо просто зварити, то вже присмак курятини. Я також додаю м’ясо мідій у котлети зі свинини, чи яловичини. Мідії протираю разом з м’ясом на фарш. Тоді вони надають пікантного присмаку, але саме їх м’ясо стає дуже ніжним», - пояснює він.

Житель Крижополя у садовому ставку вирощує прісноводних «лобстерів» та велетенські мідії. Фото і відео  - фото 4

Окрім того, що їсть сам раків та мідії, його делікатеси часто замовляють місцеві жителі. Серед яких найбільше медиків.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото і відео Ігоря Садового.

title