30 квіт. 2021 13:30

Останнє оновлення  
24 січ. 2024 17:47
Суспільство
0

247

0

Жителі мікрорайону Поділля вийшли на мітинг до міської ради проти будівництва муніципального житла

Жителі мікрорайону Поділля вийшли на мітинг до міської ради проти будівництва муніципального житла

Люди виступають проти будівництва муніципального житла по вулиці Анатолія Бортняка


Жителі мікрорайону Поділля вийшли на мітинг до міської ради проти будівництва муніципального житла


Вранці 30 квітня біля будівлі Вінницької міської ради зібралися майже сотня вінничан. Люди прийшли на мітинг. Вони виступають проти будівництва багатоквартирного будинку (муніципального житла) по вул. Анатолія Бортняка, навпроти нової школи №24.

Вінничани кажуть, що коли купували квартири, то в документах про висотку «вікна у вікна» не йшлось. Зараз підрядник приступив до будівництва, уже копають котлован під підземний паркінг.

Жителі мікрорайону Поділля вийшли на мітинг до міської ради проти будівництва муніципального житла

Жителі мікрорайону Поділля вийшли на мітинг до міської ради проти будівництва муніципального житла - фото 2

У той час в будівлі міської раді депутати зібралися на чергову сесію.

Жителі мікрорайону Поділля вийшли на мітинг до міської ради проти будівництва муніципального житла - фото 3

З собою на мітинг вінничани принесли плакати із закликом «Стоп забудова», «Де дитячий садочок? Де парковка? Ми проти забудови на Бортняка, 14!», «Припиніть будівництво! Нам і так тісно!».

Жителі мікрорайону Поділля вийшли на мітинг до міської ради проти будівництва муніципального житла - фото 4

До людей вийшли представники міської ради, зокрема – від комунального підприємства Вінницький фонд муніципальних інвестицій та заступник міського голови Сергій Матусяк. Однак діалог не склався.

Жителі мікрорайону Поділля вийшли на мітинг до міської ради проти будівництва муніципального житла - фото 5

«Коли ми купляли квартири, підписували угоду. В угоді було написано, що на цьому місці буде дитячий садочок. Не обдурюйте людей!», – обурюється вінничанка.

«Ви питали громаду, що їм потрібно? Ні! А почали просто будувати. Чому не були проведені громадські слухання?».

Жителі мікрорайону Поділля вийшли на мітинг до міської ради проти будівництва муніципального житла - фото 6

Представники міської ради відповіли на це питання.

«Раніше проводили громадські слухання. Мешканці Поділля вийшли і зірвали ці слухання. Вони сказали, що ніякого дитячого садочка їм не треба».

Жителі мікрорайону Поділля вийшли на мітинг до міської ради проти будівництва муніципального житла - фото 7

«Ми вийшли на мітинг до міської ради, тому що до цього уже три рази зверталися, а об нас витирали ноги. Нас ніхто не слухає», – кажуть люди.

Жителі мікрорайону Поділля вийшли на мітинг до міської ради проти будівництва муніципального житла - фото 8

Жителі мікрорайону Поділля вийшли на мітинг до міської ради проти будівництва муніципального житла - фото 9

«Сенс нашої проблеми заключається в тому, що нас обдурили. І є очевидне шахрайство. Кожен покупець квартири приходив у концерн «Поділля» і говорив, що хоче купити квартиру. А йому кажуть: «Да, шановний. Бери, вибирай квартиру, а перед твоїм будинком буде дитячий садочок, буде майданчик для дітей, будуть парковки, буде сквер, де ти зможеш погуляти зі своєю дитиною». Ми всі повірили у порядність керівництва. І тільки на таких умовах кожен рішився і купив квартиру за немалі гроші. Я особисто звернувся до директора концерну «Поділля». Сказав: «Шановний, якщо ти нам представив виписку із генерального плану, то чому ти не побудував те, що ти за цим проектом обіцяв? Але якщо це був обман, тоді це шахрайство. Твої менеджери нас купили, щоб збільшити ціну на квартири». Люди ошукані, люди обдурені, люди мають право на законний протест.

Ми є прості громадяни. Розуміємо, що таке громадські слухання! До нас мали прийти на Поділля, зібрати всіх і сказати: «Люди, вам садочку достатньо?», люди б сказали, що так, «Вам спортивних майданчиків вистачає?», люди теж сказали б, що так, «Вам паркувальних місць вистачає?», люди б теж відповіли, що так. Тоді б могли щось будувати! Коли чиновники виступали з трибун і казали, що обіцяють побудувати комфортне європейське життя, то ми думали, що так і буде. Однак, 14 квітня цього року, рано-вранці будівельна компанія вторгається на територію біля наших будинків, починають лупити все підряд, ставлять забор, розбирають пішохідні доріжки і риють котлован. Люди збентежені, вони протестують! Звичайно, ми будемо добиватися свого, бо ми праві», – емоційно виступив вінничанин.

Жителі мікрорайону Поділля вийшли на мітинг до міської ради проти будівництва муніципального житла - фото 10

В чому справа і що тут має будуватися?

Виконком Вінницької міської ради наприкінці 2020 року ухвалив рішення щодо будівництва 7-го об’єкту з програми «Муніципальне житло Вінницької міської об’єднаної територіальної громади». Багатоквартирний будинок планують звести по вул. Анатолія Бортняка, навпроти школи №24. Замовник будівництва об’єкту Програми – міське комунальне підприємство «Вінницький фонд муніципальних інвестицій». Управитель фонду фінансування будівництва – ТОВ «Муніципальний фонд управління та фінансування будівництва». Генеральний підрядник ТОВ «Каскад-Будінвест».

Жителі мікрорайону Поділля вийшли на мітинг до міської ради проти будівництва муніципального житла - фото 11

Мешканці кількох багатоповерхівок, що по вулиці Анатолія Бортняка, на мітингу 14 квітня розповідали, що за планом, який їм надавали під час купівлі квартири, на тій території мав бути дитячий садочок. Також вони пропонували як альтернативу – збудувати парковку, оскільки у дворах біля будинків місця для авто замало, або ж облаштувати сквер.

Станом на 30 квітня, будівництво висотки уже розпочалося. Будівельники почали рити котлован для майбутнього підземного паркінгу. Через ці роботи кілька днів тому була забруднена проїжджа частина дороги по вулиці Анатолія Бортняка – утворилися калюжі, а також болото від коліс вантажівок.

Жителі мікрорайону Поділля вийшли на мітинг до міської ради проти будівництва муніципального житла - фото 12

Жителі мікрорайону Поділля вийшли на мітинг до міської ради проти будівництва муніципального житла - фото 13

За ідеєю, до березня 2022 року на даній території мають побудувати муніципальне житло на 7 житлових поверхів – 105 квартир. Перший поверх здаватимуть під комерцію. Буде також підземний паркінг на 60 паркомісць. Під час будівництва планують рити котлован на кілька метрів. Це найбільше непокоїть жителів 14-го будинку, оскільки вони бояться, що підуть тріщини по будівлі.

12 по 30 квітня відкритий прийом документів в Прозорому офісі (по вул. Соборна, 59). Вартість 1 кв. м житла становить 16 900 грн. На сайті Вінницької міськради уже опублікували план поверхів муніципального будинку. Вхід буде на два під’їзди, на першому поверсі будуть квартири для людей з інвалідністю. «Найбільша категорія 33 квартири – для працівників закладів освіти та охорони здоров’я. Також передбачені квартири для людей з інвалідністю (І група), для сімей загиблих учасників АТО, для працівників міської ради, для багатодітних сімей, а також АТО-вців», – каже Олександр Кожуховський, керівник міського комунального підприємства Вінницький фонд муніципальних інвестицій.

Люди кажуть, що раніше писали петицію, в якій просили не будувати житло по вулиці Анатолія Бортняка. Однак людям відповіли, що міська рада дозвіл на будівництво за вказаною територією не давала. Після відповіді на петицію, дозвільні документи надали.

Жителі мікрорайону Поділля вийшли на мітинг до міської ради проти будівництва муніципального житла - фото 14

Жителі мікрорайону Поділля вийшли на мітинг до міської ради проти будівництва муніципального житла - фото 15

Жителі мікрорайону Поділля вийшли на мітинг до міської ради проти будівництва муніципального житла - фото 16

Жителі мікрорайону Поділля вийшли на мітинг до міської ради проти будівництва муніципального житла - фото 17

Жителі мікрорайону Поділля вийшли на мітинг до міської ради проти будівництва муніципального житла - фото 18

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info