24 лип. 2019 13:22

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

108

0

Життя в стилі Zero Waste: як родина вінничан відмовилася від пластику. Відео

Життя в стилі Zero Waste: як родина вінничан відмовилася від пластику. Відео

Подружжя Юлії та Олександра Березовських півроку тому вирішили змінити своє життя – відмовилися від пластику, щоб не захаращувати ним планету


Життя в стилі Zero Waste: як родина вінничан відмовилася від пластику. Відео

Подружжя Юлія та Олександр Березовські півроку тому вирішили змінити своє життя – відмовилися від пластику, щоб не захаращувати ним планету. Почали користуватися органічними побутовими речами. Все в їхньому домі говорить про те, що сім’я живу у стилі нуль відходів.

Основна ідея такого стилю життя – використовувати повторно і не купувати те, що ти просто моментально викидаєш.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Віта».

«Щось в голові в один день перемикається у тебе, ти дивишся на ті гори пластику, які твоя сім’я споживає щодня, щотижня, щомісяця і ти розумієш, що стоп, щось тут не так», – розповідає Юлія.

Життя в стилі Zero Waste: як родина вінничан відмовилася від пластику. Відео

Маленькими зусиллями жінка виробила 5 кроків переходу на «Zero Waste». Перше – зменшити кількість використання пластикових пакетів. Пошила з тканини свої та придбала авоськи. Ще запаслась паперовими кульками.

«За звичкою в магазинах пакують все в пластик і ти навіть не встигаєш сказати, що мені «кава без соломки». Тому одразу при вході до закладу кажу: «Мені, будь ласка запакуйте у свій пакет», – каже Юлія.

Щоб не купувати каву в одноразовому стакані із соломинкою та пластиковою кришкою, до кав’ярні ходить зі своєю чашкою. Переглянула і наповнення ванної кімнати. Тепер там нічого зайвого, все тільки екологічне: тверді шампуні, тверде мило. Навіть зубні щітки і ті в еко-стилі: бамбукові зі щетиною кукурудзяного крохмалю. За три місяці вона втратила свій вигляд. Що треба зробити після цього – закопати в землю, вона біорозкладна.

Життя в стилі Zero Waste: як родина вінничан відмовилася від пластику. Відео  - фото 2

Зубної пасти в пластиковому тюбику тут теж не побачиш. В Юлії – це суміш глини, кокосового масла та масла ши. Винахідлива господиня знайшла способи, як позбутися пластику на кухні. Губки для миття посуду використовує целюлозні або з натуральної люфи. Також засіб для миття посуду варить сама зі шкаралупи мильного горіху. Говорить, що там відваром відмивають навіть найбрудніший посуд.

Життя в стилі Zero Waste: як родина вінничан відмовилася від пластику. Відео  - фото 3

«Цей миючий засіб не піниться. Для мене спочатку було дуже незвично мити посуд, але розуміння того, що хімія не потрапляє в природу і в свій організм – це дуже важливо», – каже Олександр Березовський, чоловік Юлії.

Подружжя виховує звичку берегти планету і у своїх дітях. Для наочності батьки зробили сортувальну станцію для сміття з картонної коробки. А ще жінка ділиться зі своїм досвідом з іншими, веде блог в Інстаграмі, де розповідає, як жити з користю для себе і без шкоди для довкілля.

Раніше ми писали, як менше забруднювати природу і, одночасно, економити сімейний бюджет – вінничанам розповіли, що таке екологічний слід та життя у стилі zero waste (нуль відходів).

А також «Вінничани за чисте довкілля: ні пластику та поліетилену», де вінничани обговорили саму проблему пластику та її вирішення, стосовно Вінницького регіону.

Життя в стилі Zero Waste: як родина вінничан відмовилася від пластику. Відео  - фото 4


Вінниця.info

title