28 груд. 2021 16:33

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Події
0

110

0

Зі Стрижавської колонії хотіли незаконно звільнити двох засуджених

Зі Стрижавської колонії хотіли незаконно звільнити двох засуджених

Обидва – раніше судимі, і підстав для їхнього звільнення з виправної установи не було.


Зі Стрижавської колонії хотіли незаконно звільнити двох засуджених

На підставі рішень судів першої інстанції зі Стрижавської колонії №81 хотіли умовно-достроково звільнити двох засуджених, які раніше вже були судимі. В прокуратурі зазначають, що підстав для звільнення засуджених не було, тому подали скарги до апеляційного суду. У Вінницькому апеляційному суді скарги задовільнили та рішення судів першої інстанції скасували.

Про це повідомляють в пресслужбі Вінницької обласної прокуратури.

Як йдеться в повідомленні, в апеляційному суді скасували рішення суду першої інстанції, яким задоволено клопотання захисника в інтересах засудженого про застосування до нього умовно-дострокового звільнення. Відомо, що засуджений відбуває покарання у вигляді 6 років 6 місяців позбавлення волі за вчинення тяжкого злочину (крадіжка, поєднана з проникненням у житло, що завдала значної шкоди потерпілому, та незаконне заволодіння транспортним засобом).

Установлено, що будучи раніше неодноразово судимим за умисні, корисні, тяжкі злочини, звільняючись умовно-достроково від відбування покарання, засуджений за період відбування покарання у виправній колонії належних висновків для себе не зробив, сумлінною поведінкою та ставленням до праці не довів своє виправлення, що є основною підставою для застосування ст. 81 КК України, а також не відшкодував збитки, завдані потерпілим вчиненим злочином.

Попри це, суд першої інстанції, незважаючи на надану адміністрацією виправної колонії характеристику, задовільнив клопотання захисника в інтересах засудженого в застосуванні пільги, однак апеляційний суд підтримав позицію Вінницької обласної прокуратури щодо незаконності такого рішення.

Крім того, в суді також задовільнили апеляційну скаргу заступника керівника обласної прокуратури та скасували ухвалу Вінницького районного суду. Ухвала мала підтримати безпідставне клопотання начальника державної установи «Стрижавська виправна колонія № 81» про умовно-дострокове звільнення засудженого, який за період відбування покарання не довів своє виправлення та вину у вчиненні тяжкого злочину, за яке його засуджено (крадіжка, поєднана з проникненням в інше приміщення, вчинена повторно), взагалі не визнав та відповідних висновків не зробив.

Нагадаємо, на Вінниччині неповнолітнього незаконно утримували в ізоляторі.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото – ілюстративне