13 квіт. 2020 11:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Економіка
0

90

0

Зменшення зарплат чиновникам та перерозподіл видатків. Які зміни підготували до Державного бюджету

Зменшення зарплат чиновникам та перерозподіл видатків. Які зміни підготували до Державного бюджету

Позачергове засідання, на якому мають голосувати за зміни до бюджету, відбудеться 13 квітня


Зменшення зарплат чиновникам та перерозподіл видатків. Які зміни підготували до Державного бюджету

13 квітня відбудеться позачергове пленарне засідання Верховної Ради України, на якому, в першу чергу, розглядатимуть зміни до Державного бюджету на 2020 рік. Цими змінами планують перерозподілити видатки на боротьбу з коронавірусом, пенсійні виплати та зарплати чиновникам. Комітет з питань бюджету рекомендує Верховній Раді прийняти закон в повторному першому читання за основу та в цілому.

Про це повідомляють на сайті Верховної Ради.

Загалом, на голосування депутатам пропонують наступні зміни:

1. Обмежити максимальний розмір заробітної платні на період карантину держслужбовцям. Це стосується, в тому числі, народних депутатів України, суддів, прокурорів та інших осіб, оплата праці яких регулюється спеціальними законами. Вже за квітень державні службовці отримають заробітну платню, яка не перевищуватиме 10 мінімальних зарплат, тобто, 47 тисяч гривень.

2. Зменшити видатки, які попередньо виділили на боротьбу проти коронавірусу. Якщо попередня сума становила 97,06 млрд гривень, то тепер складатиме 64,67 мільярдів. Ці кошти підуть на закупівлю медикаментів, медобладнання, надбавки для лікарів та підтримку громадян, які втратили роботу.

3. Міністерству соціальної політики планують виділити 10 млрд гривень за бюджетною програмою «Фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду», а також 0,6 млрд грн. за бюджетною програмою «Виплата деяких видів допомог, компенсацій, грошового забезпечення та оплата послуг окремим категоріям населення». За ці кошти планують виплатити одноразову допомогу окремим категоріям пенсіонерів на суму в 1 000 гривень.

4. На 1 мільярд пропонують збільшити видатки за бюджетною програмою «Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя».

5. Заплановане часткове відновлення видатків щодо окремих бюджетних програм. Насамперед, щодо державного фонду регіонального розвитку (у сумі 4,9 млрд грн). Повністю має бути відновлено фінансування Дорожнього фонду. Так зване «Велике будівництво», яке забезпечує людей роботою та розвиває інфраструктуру, буде продовжено. Окремо планують збільшити видатки в галузі освіти, науки, культури та спорту.

Варто зазначити, що в період, поки Комітет з питань бюджету переглядав зміни до законопроекту, від окремих народних обранців надходили пропозиції та зміни тих пунктів, що стосувалися зменшення видатків в окремих моментах. Втім, більшість з них прийняті не були, оскільки депутати не мали реалістичної аргументації того, за які кошти та звідки їх пропозиції мають реалізовуватися.

Як зазначається у висновку Комітету, «переважна більшість поданих пропозицій щодо законопроекту № 3279 стосується відновлення (збільшення) видатків загального фонду державного бюджету, скорочених законопроектом № 3279, без наведення реалістичних джерел покриття таких видатків, а отже, відповідні пропозиції є незбалансованими».

Вінниця.info, зображення - ілюстративне