12 жовт. 2021 12:59

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

420

0

Зникли змії: на Вінниччині оселилась рідкісна для нашого регіону сіра чапля

Зникли змії: на Вінниччині оселилась рідкісна для нашого регіону сіра чапля

Птах полює біля басейнів та ставків у Крижополі від літа


Зникли змії: на Вінниччині оселилась рідкісна для нашого регіону сіра чапля

Місцевий житель Крижополя, що на Вінниччині, помітив біля своїх ставків рідкісну для нашого регіону сіру чаплю. Як розповів нашій редакції Ігор Садовий, птах оселився від початку цього літа. Й досі не відлетів. За той час, як живе там, у навколишній території зникли змії.

«Три роки тому у нас було дуже багато змій. І вужі, і мідянки, й навіть, гадюки. А от коли оселилась чапля - зникли. Частіше всього чаплю можна побачити на південній частині Крижополя. У басейнах недобудованого м’ясокомбінату. Часто полює у водоймі на території сирзаводу та у мене в ставочку. Окрім змій, ще їсть гризунів», - зауважує Вінниця.info пан Ігор.

Садовий також каже, що подібну чаплю побачив у своєму житті вперше та почав дізнаватися про природу її існування.

«Дізнався, що найбільші колонії існують в долинах Дніпра, Дунаю та Дністра. Великі колонії також виявлено на території Кременецько району недалеко від ставів в селі Іква — в лісопосадці за перехрестям дороги на Великі Бережці (Божу гору) та дороги на Джерело святої Анни (територія національного природного парку «Кременецькі гори»), та заповіднику Розточчя (Янівський став, орнітологічний заказник «Янівські чаплі»). Можливо, у нас оселилася пара сірих чапель. Але виводку не бачив», - зауважує він.

Ігор Садовий намагався сфотографувати чи відзняти на відео сіру чаплю, але це важко зробити через те, що ці птахи дуже полохливі.

Нагадаємо, на початку минулої зими у селі Сокілець місцеві жителі помітили білих чапель, які не полетіли на Південь. Рідкісний вид птахів, ще називають чепурами, там вони зупинилися вперше.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото ілюстративне.