2 жовт. 2022 13:30

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

213

0

Зима близько. Які заходи вживають у Вінницькій області на випадок відсутності газу та «перебоїв» зі світлом

Зима близько. Які заходи вживають у Вінницькій області на випадок відсутності газу та «перебоїв» зі світлом

У громадах та комунальних підприємствах Вінниччини створено запаси твердого палива для всіх категорій споживачів – 91% від потреби на опалювальний сезон


Зима близько. Які заходи вживають у Вінницькій області на випадок відсутності газу та «перебоїв» зі світлом

Нас очікує найскладніший опалювальний сезон за всю історію незалежної України. Про це відверто говорять всі, адже питання не лише в достатній кількості газу. Вінничани вже бачили, як російські війська обстрілюють об’єкти критичної інфраструктури, б’ють ракетами по ТЕЦ, залишаючи без тепла і світла цілі області.

На сесії облради 30 вересня начальник управління розвитку територій та інфраструктури Вінницької ОВА Марія Зонова представила звіт про підготовку та проведення опалювального сезону.

До речі, станом на 15 вересня, Вінницька область на першому місці серед регіонів України за рівнем готовності до початку опалювального сезону.

За словами Марії Зонової, підготовчі заходи проводяться за двома основними напрямками:

  1. Забезпечення технічної готовності до стабільної роботи в умовах низьких температур по існуючих об’єктах та системах життєзабезпечення населення
  2. Виконання комплексу Антикризових заходів пов’язаних з військовим станом та можливими пошкодження об’єктів критичної інфраструктури.

«За першим напрямком головним завданням є виконання повного комплексу ремонтних і регламентних робіт по існуючому технологічному обладнанню», - зазначила посадовиця.

Наразі в області практично завершено виконання підготовчих робіт. Середній показник готовності знаходиться на рівні 96% від запланованого обсягу, в тому числі:

  • по тепловому господарству – 98%;
  • по житловому фонду – 96,5%;
  • по водопровідно-каналізаційному господарству – 91,0%;
  • по закладам соціально-культурного призначення – 97,1%

За другим напрямком, основна увага зосереджена на упередження кризових ситуацій пов’язаних з військовою агресією російської федерації та моделювання дій у випадку пошкодження об’єктів інфраструктури.

«В області 63 територіальних громади, з яких лише 11 не газифіковані. Практично 80% всіх категорій споживачів області користуються природним газом.

Відповідно до наказу Начальника обласної військової адміністрації, кожною територіальною громадою розроблено та затверджено Антикризові плани реагування на випадок припинення газопостачання, в яких змодельовані ситуації відсутності енергоносіїв та порядок дій органів і служб на підпорядкованих територіях.

Особливу увагу зосереджено на дооснащенні котелень котлами на альтернативному паливі, влаштуванні резервних джерел енергоживлення, заготівлі запасів твердого/альтернативного палива, підготовці місць для можливого тимчасового перебування населення та інші заходи», - проінформувала Марія Зонова.

У 2022 році завершено роботи по дооснащенню 7 котелень котлами на альтернативному паливі. Виконуються роботи ще по 8 об’єктах. Крім того, по 5 котельнях, які раніше використовували природний газ, розконсервовано та підготовлено до експлуатації твердопаливні котли. Ще по 3 котельнях заплановано додаткове встановлення теплових насосів.

«Значна робота в цьому напрямку проводилась і раніше, як наслідок частка котелень, що використовують альтернативне паливо, до загальної їх кількості становить 45,1%», - повідомила керівник управління.

Також вона повідомила, що у громадах та комунальних підприємствах створено запаси твердого палива для всіх категорій споживачів – 91% від потреби на опалювальний сезон. Окрім того, громади запаслись генераторами - 290 одиниць різної потужності.

«Створено запаси бензину та дизелю. Крім того, ще 150 одиниць генераторів обліковується по обласних підприємствах тепло-, водо-, електро- та газопостачання та службах ДСНС. І це не остаточні цифри адже закупівля генераторів продовжується, зокрема по спрощеній процедурі», - говорить Марія Зонова.

По області визначили близько 300 стаціонарних пунктів обігріву. Це, в більшості випадків, заклади освіти, охорони здоров’я, культури, приміщення колишніх рад, які оснащені альтернативними джерелами теплопостачання та генераторами.

«За дорученням голови ОВА, працівниками управління проводяться виїзні комісійні перевірки готовності територіальних громад до роботи в умовах зимового періоду та виконанню Антикризових планів. Наразі вже проінспектовано близько 20% всіх громад. Комісійні об’їзди буде продовжено. Тобто ми спираємось не лише на паперові підтвердження виконаних заходів, але й на реальне ознайомлення зі станом справ у громадах», - повідомила Марія Зонова.

Зима близько. Які заходи вживають у Вінницькій області на випадок відсутності газу та «перебоїв» зі світлом

Зима близько. Які заходи вживають у Вінницькій області на випадок відсутності газу та «перебоїв» зі світлом  - фото 2

Раніше редакція Вінниця.info публікувала матеріал про ціну дров на Вінниччині і як купити.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото - обласної ради та обласної військової адміністрації